Selaković: Srbija će nastaviti da pomaže Republici Srpskoj

Srna
Selaković: Srbija će nastaviti da pomaže Republici Srpskoj

Trebinje - Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je večeras u Trebinju da je ono što je Vučić do sada učinio za taj grad samo početak pomoći koju će Srbija da uputi cijeloj Republici Srpskoj.

Selaković, koji je u Vučićevo ime preuzeo najveće priznanje grada Trebinja - titulu počasnog građanina, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja vijeka oslobođenja tog grada u Prvom svjetskom ratu rekao je da se Srbija prema BiH odnosi principijelno, a da Republiku Srpsku voli, što pokazuje na svakom koraku.


“To je pokazano i prilikom posjete predsjednika Vučića Trebinju, a i sada kada sam ja ovdje lijepim povodom. Stogodišnjica oslobođenja grada svakako je lijep povod, kao i ovo prestižno priznanje”, rekao je Selaković.

On je istakao da je Hercegovina jedna od postojbina srpskog roda.

“Ovo je postojbina Svetog Save koji je ovim prostorom vladao i Svetog Vasilija Ostroškog, ali i mnogih drugih znamenitih ličnosti, poput Jovana Dučića, ali i velikih junaka koji su poveli ustanike u borbu za slobodu”, rekao je Selaković.

On je dodao da je Srbija nakon velikih iskušenja danas na dobrom putu.

“Ipak, taj privredni napredak, ukoliko nije praćen i kulturnim i društvenim, sterilan je i bezvrijedan”, rekao je Selaković.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je odluka da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću bude dodijeljeno priznanje počasnog građanina Trebinja više nego jasna.

“Vučić je ovo priznanje zaslužio svojim djelima, zatim je došao u posjetu našem gradu, kada je otvorena i konzularna kancelarija Republike Srbije, što je posebna čast za sve nas u Hercegovini i u Republici Srpskoj”, dodao je Petrović.

Petrović je istakao da je Hercegovina dala veliki doprinos u odbrani srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu.

“Mi se držimo kao rođena braća, tako da mi nemamo granica između Republike Srpske i Srbije”, rekao je Petrović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da veliki događaji prave istoriju.

“Nažalost, srpski narod je u tim događajima mnogo stradao. I Veliki rat je koban za srpski narod. Gledano po broju stanovnika, koje je izgubila, Srbija je najviše stradala”, rekao je Savanović.

Savanović je istakao da je to projekat koji je osmišljen 1878. godine da Srba zapadno od Drine ne treba da bude, u čemu su učestvovali i ideolozi Rimokatoličke crkve.

On je dodao da se bez prošlosti ne mogu razumjeti ni devedesete godine prošlog vijeka, koje su bile godine jedinstva srpskog naroda, vojske i politike, kada je stvorena i Republika Srpska.

“Zato je Republika Srpska bitna, ona je dio nas i uslov biološkog opstanka srpskog naroda zapadno od Drine”, rekao je Savanović.

On je rekao da, ukoliko Srbi u Republici Srpskoj ne budu tako razmišljali, doživjeće sudbinu srpskog naroda u Hrvatskoj i biti svedeni na nivo statističke greške.

U kulturno-umjetničkom programu akademije nastupili su hor “Jedinstvo” iz Banjaluke, dramski umjetnici Lepomir Ivković, Vesna Paštrović, Vico Dardić i Boško Puletić iz Beograda, prvak Opere Narodnog pozorišta iz Beograda Dragutin Matić, solista Marija Ninković, pijanista Bobo Vučur i pjevačka grupa “Nagorkinje” Trebinje.

Svečanom akademijom završena je dvodnevna manifestacija posvećena obilježavanju vijeka oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana