Sekulovići bili odlični glumci

Šćepan Aleksić
Sekulovići bili odlični glumci

BILEĆA - Vijest o smrti Karla Maldena u Bileći je primljena sa sjetom, pogotovo zbog toga što dobitnik "Oskara", sa pravim imenom i prezimenom Mladen Sekulović, potiče iz ovoga grada.

U tom hercegovačkom gradu nije, međutim, zaboravljeno da su bilećki Sekulovići bili zanatlije, a uz to i kulturni radnici, većinom odlični glumci amateri.

U novinarskoj bilježnici je ostao zapis iz usta pokojnog Brana Kokolja, bilećkog slikara i velikog pamtiše, da je otac Karla Maldena, Petar Sekulović, u Ameriku otišao u prvoj deceniji 20. vijeka, vjerovatno u periodu od 1906. do 1908. godine. Nekoliko godina kasnije tamo mu se i rodio sin Mladen.

Petar Sekulović i njegov brat Stevo bili su glumci amateri, ali i članovi crkvenog hora. Stevo je glumio i u kasnijim godinama 20. vijeka, a ostalo je zapamćeno da je i njegova supruga Stana, rodom od Papića iz Vlahinje, bila odlična glumica amaterskog pozorišta. Stana je bila nepismena, ali joj to nije smetalo da odglumi brojne zapažene pozorišne uloge. Umrla je prije 40 godina i sahranjena je u nekadašnjem bilećkom gradskom groblju u obližnjem selu Podosoje, gdje i svi ostali Sekulovići.

Danas Sekulovića više nema u Bileći. Na njih podsjeća samo porodična grobnica sa starim kamenim spomenikom na groblju u Podosoju. Nije baš precizno utvrđeno ni u kojoj je kući živio Petar Sekulović, otac Karla Maldena, ali se zna da je to bilo u starom dijelu grada.

Zna se i to da su Maldenovi stričevi Lazar i Stevo u Bileći imali obućarsku i krojačku radnju. Bili su među osnivačima Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u tom gradu. Treći njegov stric, Veselin, bio je dugogodišnji direktor hotela "Evropa" u Sarajevu, a otac Petar je bio veoma cijenjen među Srbima u Americi i jedan je od osnivača Pjevačkog društva "Karađorđe" i Hora srpskih doseljenika "Branko Radičević". Malden je svoju životnu i radnu priču ispisao na najljepši način u knjizi "Tako sam počeo", koju je napisao zajedno sa kćerkom Karlom. Obradovao sam se kada mi je tu knjigu poslao sa divnom posvetom, veli Kisić.

Uprkos činjenici da nikada nije stigao u njihov grad, Bilećani ne zaboravljaju da je Karl Malden Bilećanin. Uz njega, u Bileći je rođen i prve dane djetinjstva proveo i Dušan Vukotić, takođe dobitnik "Oskara". Zbog toga Bilećani ne zaboravljaju da kažu da je Bileća najveći srpski filmski grad na svijetu. Nije zato slučajno tu nastala i pjesma u kojoj se veli "Bileća je varošica mala, al' je ipak dva Oskara dala".

Pisma

Bilećki novinar i publicista Mišo Kisić, pišući o slavnom glumcu, uspostavio je sa njim i kontakt, pa su se i dopisivali.

- Sačuvao sam brojna njegova pisma i odgovore na moja pisma. Bilo mu je neobično drago što može da se dopisuje sa nekim iz Hercegovine, koju je smatrao svojim zavičajem. Nikada nije skrivao svoje porijeklo. Mnogo puta je obećavao da će doći u posjetu gradu svojih predaka, ali, nažalost, tamo nikada nije stigao. Omele su ga brojne obaveze koje je imao, a onda su ga sustigle godine i više nije bio za duga putovanja.                                   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana