Šekovići: SDS protiv biste narodnog heroja

Goran Maunaga
Šekovići: SDS protiv biste narodnog heroja

Šekovići - Vlast u Šekovićima, predvođena SDS-om, zabranila je postavljanje biste narodnog heroja Miloša Zekića, koje je najavljeno za nedjelju, ali su u Udruženju potomaka NOR-a odlučni u namjeri da na taj način odaju počast čovjeku koji je zadužio tu opštinu.

Za bistu je već izliven temelj, ali je opštinska vlast naložila njegovo uklanjanje. Bistu je još 1989. godine izradio jedan poznati zagrebački vajar. Bista je izazvala buru u Šekovićima, a sukobljene strane ne odstupaju ni za jotu.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije tokom koje će biti postavljena bista Petar Vlačić kaže da su tu odluku donijeli nakon što u opštini Šekovići nisu htjeli ni da prime zahtjev za postavljanje biste.

- Zekić je Srbin koji je ovaj kraj zadužio više nego iko ikada. Iako je komunalna inspekcija po nalogu SDS-ove vlasti naložila uklanjanje temelja i zabranila postavljanje biste, mi ćemo je, kako smo i najavili, postaviti u nedjelju u parku pored zajedničkog spomenika svim žrtvama stradalim u Prvom i Drugom svjetskom, te u posljednjem Otadžbinskom ratu - kaže Vlačić i dodaje da im tim povodom u goste dolazi i 150 boraca iz Srema.

On smatra da se radi o inatu čelnika SDS-a u Šekovićima, samo zato što su inicijativu za postavljanje biste pokrenuli članovi SNSD-a.

- Na donošenje zabrane postavljanja biste direktno su uticali SDS-ovi kadrovi, direktori Narodne biblioteke Ivan Lukić i Milorad Vukajlović. Plašimo se da će odmah nakon što postavimo bistu biti i pokušaja skrnavljenja, ali od našeg nauma nećemo odustati - istakao je Vlačić, navodeći da će o svemu obavijestiti republičke vlasti u Banjaluci.

Lukić odbacuje optužbe da je uticao na donošenje zabrane postavljanja biste, ali kategorično tvrdi da Zekić to nije zaslužio.

Opširnije čitajte u štampanom ili elektronskom izadnju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana