Шековићи: СДС против бисте народног хероја

Горан Маунага
Шековићи: СДС против бисте народног хероја

Шековићи - Власт у Шековићима, предвођена СДС-ом, забранила је постављање бисте народног хероја Милоша Зекића, које је најављено за недјељу, али су у Удружењу потомака НОР-а одлучни у намјери да на тај начин одају почаст човјеку који је задужио ту општину.

За бисту је већ изливен темељ, али је општинска власт наложила његово уклањање. Бисту је још 1989. године израдио један познати загребачки вајар. Биста је изазвала буру у Шековићима, а сукобљене стране не одступају ни за јоту.

Предсједник Организационог одбора манифестације током које ће бити постављена биста Петар Влачић каже да су ту одлуку донијели након што у општини Шековићи нису хтјели ни да приме захтјев за постављање бисте.

- Зекић је Србин који је овај крај задужио више него ико икада. Иако је комунална инспекција по налогу СДС-ове власти наложила уклањање темеља и забранила постављање бисте, ми ћемо је, како смо и најавили, поставити у недјељу у парку поред заједничког споменика свим жртвама страдалим у Првом и Другом свјетском, те у посљедњем Отаџбинском рату - каже Влачић и додаје да им тим поводом у госте долази и 150 бораца из Срема.

Он сматра да се ради о инату челника СДС-а у Шековићима, само зато што су иницијативу за постављање бисте покренули чланови СНСД-а.

- На доношење забране постављања бисте директно су утицали СДС-ови кадрови, директори Народне библиотеке Иван Лукић и Милорад Вукајловић. Плашимо се да ће одмах након што поставимо бисту бити и покушаја скрнављења, али од нашег наума нећемо одустати - истакао је Влачић, наводећи да ће о свему обавијестити републичке власти у Бањалуци.

Лукић одбацује оптужбе да је утицао на доношење забране постављања бисте, али категорично тврди да Зекић то није заслужио.

Опширније читајте у штампаном или електронском изадњу "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана