Šeici medicinarima nude platu od 3.300 evra

Dragana Keleč
Šeici medicinarima nude platu od 3.300 evra

Banjaluka - Klinike iz Abu Dabija, najvećeg emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dale su se u potragu za medicinskim sestrama, njegovateljima i akušerkama u RS, a da bi ih privoljele na daleki put, ponudile su platu od 3.300 evra, besplatan stan i avionsku kartu te vizu za njihove porodice.

Procedura za dobijanje posla u Abu Dabiju je prilično jednostavna. Osim diplome, jedan od ključnih uslova za kandidate je da znaju engleski jezik. Uz prijave i biografiju na engleskom jeziku svi koji apliciraju treba da dostave kopije diploma.

Direktor agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Alumna” iz Banjaluke Senad Tatarić kaže da zdravstvene ustanove iz daleke arapske zemlje već dugo nude posao medicinskim radnicima sa našeg područja.

- Već imamo ogroman broj zainteresovanih, koji zovu i raspituju se za poslove u Abu Dabiju. Među kandidatima je i jedan doktor nauka - kazao je Tatarić, istakavši da za sada tamošnjim klinikama treba 12 medicinskih radnika.

Tatarić je rekao da će menadžeri klinika sa svim kandidatima koji uđu u uži izbor putem “skajpa” obaviti razgovore.

- Kasnije će doputovati ovdje kako bi sa onima koji prođu dalje dodatno razgovarali i zaključili ugovore o radu - kazao je Tatarić.

Ugovori o radu biće, kako ističe, najmanje na dvije godine, a radnici koji odu u Emirate imaće mogućnost da napreduju i da na duži period zadrže radno mjesto.

- Godišnje će u Abu Dabiju imati oko deset dana dodatnog usavršavanja, koje će im pomoći u napredovanju u karijeri - dodao je Tatarić.

U posljednjih nekoliko godina za poslom u inostranstvu iz RS i BiH otišlo je nekoliko stotina medicinskih radnika, a najviše ih je radne knjižice dobilo u Njemačkoj, gdje rade kao njegovatelji.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Biljana Pandžić kaže da se veliki broj medicinskih radnika odlučuje da prihvati rad u inostranstvu vodeći se prvenstveno većim platama i boljim uslovima rada.

- Medicinske sestre u RS imaju plate od 400 evra i sasvim je logično da će rado prihvatiti isti posao koji je plaćen 3.300 evra, pa makar i u dalekom Abu Dabiju - istakla je Pandžićeva i dodala da se može očekivati da će u idućem periodu biti sve više medicinskih radnika koji odlaze iz Srpske.

Uslovi koje kandidati moraju da ispunjavaju

- medicinske sestre licencirane - visoka stručna sprema

- medicinske sestre tehničari i njegovatelji - srednja stručna sprema

- babice akušerke - položen stručni ispit

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana