Шеици медицинарима нуде плату од 3.300 евра

Драгана Келеч
Шеици медицинарима нуде плату од 3.300 евра

Бањалука - Клинике из Абу Дабија, највећег емирата у Уједињеним Арапским Емиратима, дале су се у потрагу за медицинским сестрама, његоватељима и акушеркама у РС, а да би их привољеле на далеки пут, понудиле су плату од 3.300 евра, бесплатан стан и авионску карту те визу за њихове породице.

Процедура за добијање посла у Абу Дабију је прилично једноставна. Осим дипломе, један од кључних услова за кандидате је да знају енглески језик. Уз пријаве и биографију на енглеском језику сви који аплицирају треба да доставе копије диплома.

Директор агенције за посредовање при запошљавању “Алумна” из Бањалуке Сенад Татарић каже да здравствене установе из далеке арапске земље већ дуго нуде посао медицинским радницима са нашег подручја.

- Већ имамо огроман број заинтересованих, који зову и распитују се за послове у Абу Дабију. Међу кандидатима је и један доктор наука - казао је Татарић, истакавши да за сада тамошњим клиникама треба 12 медицинских радника.

Татарић је рекао да ће менаџери клиника са свим кандидатима који уђу у ужи избор путем “скајпа” обавити разговоре.

- Касније ће допутовати овдје како би са онима који прођу даље додатно разговарали и закључили уговоре о раду - казао је Татарић.

Уговори о раду биће, како истиче, најмање на двије године, а радници који оду у Емирате имаће могућност да напредују и да на дужи период задрже радно мјесто.

- Годишње ће у Абу Дабију имати око десет дана додатног усавршавања, које ће им помоћи у напредовању у каријери - додао је Татарић.

У посљедњих неколико година за послом у иностранству из РС и БиХ отишло је неколико стотина медицинских радника, а највише их је радне књижице добило у Њемачкој, гдје раде као његоватељи.

Предсједник Удружења медицинских сестара, техничара и бабица РС Биљана Панџић каже да се велики број медицинских радника одлучује да прихвати рад у иностранству водећи се првенствено већим платама и бољим условима рада.

- Медицинске сестре у РС имају плате од 400 евра и сасвим је логично да ће радо прихватити исти посао који је плаћен 3.300 евра, па макар и у далеком Абу Дабију - истакла је Панџићева и додала да се може очекивати да ће у идућем периоду бити све више медицинских радника који одлазе из Српске.

Услови које кандидати морају да испуњавају

- медицинске сестре лиценциране - висока стручна спрема

- медицинске сестре техничари и његоватељи - средња стручна спрема

- бабице акушерке - положен стручни испит

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана