Šehovac: “Srbi u Federaciji jesu konstitutivni, ali nisu ravnopravni”

Srna
Šehovac: “Srbi u Federaciji jesu konstitutivni, ali nisu ravnopravni”

Sarajevo - Direktor Biroa za ljudska prava pri Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba Dušan Šehovac izjavio je danas da preostali Srbi u Federaciji BiH (FBiH), njih oko 50.000, jesu konstitutivni, ali nisu ravnopravni.

Ističući da nema ništa od priče o održivom povratku Srba u FBiH, Šehovac je Srni rekao da je riječ o statistički zanemarljivom broju povratnika.

“Da budem pošten, dio Srba iz Federacije je otišao dobrovoljno - ekonomska migracija, nacionalna migracija /prešli u Republiku Srpsku/, a najveći dio njih je nasilno protjeran sa svojih vjekovnih ognjišta ratnim i mirnodopski efikasnim sredstvima, aktivnostima”, precizirao je Šehovac.

Prema njegovim riječima, u javnosti je stvorena slika da je FBiH entitet Bošnjaka i Hrvata i da tu Srbi nemaju šta da traže.

“I ako traže, malo će dobiti, mrvice, iako im je deklarisana konstitutivnost sve garantovala, a u stvarnosti je konstitutivnost zaboravljena i nepriznata”, istakao je Šehovac.

On je ocijenio da je u FBiH na djelu politički igrokaz u kome mala grupa Srba igra ulogu legalnih i legitimnih predstavnika naroda na svim nivoima vlasti, dok Srba nema na bitnim mjestima u privredi, društvenim djelatnosima i javnim preduzećima i službama.

“U Sarajevu, gdje nas je danas manje od 10.000, a prije rata nas je bilo oko 180.000, iako nam je ustavima garantovano pravo da predsjedavajući opštinskih vijeća budu predstavnici drugih naroda, jer su načelnici Bošnjaci, nas nema”, konstatovao je Šehovac.

Prema njegovim riječima, Srbi u Federaciji ne biraju svoje političke predstavnike i to rade drugi, jer Srbi nemaju izborno tijelo koje može izabrati legalne i legitimne predstavnike.

“Nadam se da će Srbi u Livnu i Mostaru ove godine izaći na izbore i izabrati svoje stvarne predstavnike”, dodao je Šehovac.

On je upozorio da se u FBiH negiraju srpski identitet, vjera, jezik i pismo, da se gube tradicionalni običaji i način života.

“Federacija je tragičan prostor u kome se Srbi ne rađaju, djeca se ne krste i ne idu u školu, ne slave mature, diplome i prva zapošljavanja, ne vjenčavaju se. Srbi u FBiH samo umiru i iseljavaju se”, zaključio je Šehovac.

Ističući da je Srbima u FBiH dobodošla pomoć iz Srbije i Republike Srpske u svim oblicima, Šehovac je izrazio razočarenje što ona nije organizovana i realizovana odmah poslije rata kada bi, uvjeren je, imala i trenutni i dugoročni uticaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana