Шехић: Због политичке неодговорности БиХ још неће имати Изборни закон

Срна
Шехић: Због политичке неодговорности БиХ још неће имати Изборни закон

Сарајево - Бивши члан Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Вехид Шехић сматра да, због политичке неодговорности носилаца законодавне власти, БиХ још неће имати изборни закон у којем ће бити отклоњене све дискриминаторске одредбе, имајући у виду и чињеницу да би се за то морао промијенити Устав БиХ и ентитета.

"Неће се још имплементирати одлуке Европског суда за људска права у случајевима жЗорнићж, жСејдић-Финциж, жПилавж и још неким", рекао је Шехић.


Међу овим одлукама, додао је он, најважнија је она у случају "Зорнић", јер се том одлуком свим грађанима омогућава активно и пасивно бирачко право.

"Када се буде имплементирала, ријешиће се многе дискириминаторске одредбе, посебно она која је у складу са Европском конвенцијом, али и пактом о грађанским политичким правима да сваки грађанин има то активно-пасивно бирачко право", појаснио је Шехић за "Ослобођење".

Када је БиХ примљена у Савјет Европе, подсјетио је он, тада су један од услова који се мора испунити биле и измјене Изборног закона, да се укину све ове дискриминаторске одредбе, а та обавеза постоји 16 година.

"Можемо имати најбоље законе, али ако се они не проводе, имамо анархију представника у законодавној власти", оцијенио је Шехић.

Напомињући да су све одлуке нужне, он је истакао да је приоритетна одлука Уставног суда по апелацији Боже Љубића, јер су њом ван снаге стављене одређене одредбе Изборног закона БиХ, нарочито члана 20.16 који говори о броју делегата из сваког кантона у Дому народа на начин како је утврђено 1991. Године.

"Уколико се не промијени Изборни закон у овом дијелу, ми ћемо и даље имати изборе, Изборна комисија ће донијети одлуку да се они одрже 7. октобра, али ћемо доћи у ситуацију блокаде, јер нећемо моћи попунити Дом народа, а онда нећемо моћи изабрати предсједника и потпредсједника ФБиХ, Владу ФБиХ, као ни Дом народа БиХ. Сасвим сигурно ће доћи до блокаде БиХ", упозорио је Шехић.

С обзиром да се политичари БиХ врло често позивају на европске стандарде, каже Шехић, један од тих стандарда је и да се у изборној години не врше измјене Изборног закона.

"Код нас то није пракса. Али, овдје постоји специфичност, с обзиром на то да су два члана Закона ван снаге и можда би се могло дјеловати и након расписивања, да би се омогућила имплементација избора, али евентуално до јуна", сматра бивши члан ЦИК-а.

Према његовом мишљењу, ако политичари ништа не ураде, постоји могућност да одређена рјешења наметне високи представник да би се онемогућила блокада земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана