Шефови не желе да се замјерају службеницима

Ведрана Кулага
Шефови не желе да се замјерају службеницима

Сарајево - Неколико десетина руководилаца у институцијама БиХ упорно одбија да изврши своју обавезу те провјери и оцијени рад својих службеника, а ни бројна упозорења која им због таквог понашања стижу на адресе нису довољна да промијене своје понашање.

На нивоу БиХ формирано је 75 институција, а на листи су министарстава, агенције, канцеларије и друга тијела у којима је ухљебљено око 4.000 службеника, чији рад, према важећим прописима, подлијеже редовном оцјењивању.

Најновији пресјек стања на терену дат је у збирном извјештају о оцјењивању државних службеника у институцијама БиХ за период од јануара до јуна 2018. године, који је усвојио Савјет министара БиХ на посљедњем засједању.

Постојећа правила обавезују све институције да Агенцији за државну службу доставе извјештај о оцјењивању да би могли да припреме коначан пресјек, али од почетка године обавезу је испунило тек 46 институција. Додатно забрињава податак да их се толико обавези одазвало и у претходном периоду, али и да нарочито институције са већим бројем службеника, као што су министарства, не достављају извјештаје.

- Ситуација је таква, иако Агенција за државну службу БиХ редовно упозорава све институције на обавезу оцјењивања државних службеника и достављање тих података нама - пише у извјештају који је потписао директор агенције Невен Акшамија.

Након истека рока податке су добили из Правобранилаштва БиХ, гдје су навели да стварају подлогу за оцјењивање својих службеника у другом полугодишту, а Министарство одбране је кашњење правдало сезоном годишњих одмора.

- С обзиром на то да агенција нема веће надлежности у вези са тим питањем, други надлежни органи који врше управни надзор над радом институција могу утицати на њих да озбиљније схвате процес оцјењивања и обавезу достављања података - навео је Акшамија.

Анализа пристиглих података са 46 адреса је показала да је на крају првог полугодишња оцијењено 1.218 службеника који су “зарадили” просјечну оцјену 3,62 - “нарочито успјешан”. Без оцјене је остало 208 службеника, јер су, између осталог, били на дужем боловању, породиљском одсуству, пробном раду или су тек дошли на позиције. За руководеће државне службенике на положају секретара са посебним задатком као разлог се наводи да их оцјењује Савјет министара, који још није засједао када је ријеч о овом питању.

Из агенције су додали да су само три министарства, односно финансија и трезора, цивилних послова те људских права и избјеглица, затим Секретаријат Парламента БиХ и Агенција за статистику, које имају око 100 службеника, доставили извјештај о оцјењивању док су остале углавном мање средине.

- С обзиром на то да смо добили податке од само 46 институција, нисмо упознати да ли је и у којем обиму оцијењен рад службеника у осталим институцијама, тако да и наведена просјечна оцјена није реална, јер обухвата само један број запослених - закључио је Акшамија.

Пројект-менаџер Центра цивилних иницијатива Ивица Ћавар је оцијенио да је упркос томе што је нешто више институција доставило извјештаје у односу на збирни извјештај са почетка године, видљиво да кључни проблеми у том контексту и даље нису ријешени.

- Очигледно је да они који оцјењују службенике иду “линијом мањег отпора”, односно незамјерања са онима које оцјењују, с тим да одговорни у око 40 одсто институција нису озбиљно схватили обвезу. Треба побољшати механизме уз помоћ којих би било обезбијеђено благовремено достављање извјештаја, те прописати санкције за оне који се оглуше када је ријеч о овом важном послу. У недостатку квалитетних механизама и прописаних санкција требало би јавно објавити институције које нису доставиле извјештаје и навести одговорне особе у њима, што би, за почетак, била добра порука онима који су их предлагали на одговорна и добро плаћена мјеста - рекао је Ћавар.

Ипак, додао је да се ствари не смију генерализовати, јер дио службеника посао обавља савјесно, стручно и коректно, али има и оних који кад затреба потраже “заштиту” од одређених политичких опција и који својим понашањем дјелују демотивирајуће на своје колегинице и колеге у институцијама.

Регистар

Успостављење регистра запослених на нивоу БиХ још је на танком леду, јер нису превазиђене све препреке које се односе на заштиту личних података, али надлежни вјерују да би тај чвор могли распетљати наредне године.

Формирање регистра је обавеза коју је прихватила БиХ у преговорима са међународним финансијским институцијама, а у оквиру реформи на путу ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана