Šefove institucija ne brine gubitak miliona

Vedrana Kulaga
Šefove institucija ne brine gubitak miliona

Sarajevo - BiH već godinama gubi milione maraka zbog izgubljenih sudskih sporova, ali rukovodioci institucija te probleme nastavljaju da guraju pod tepih iako su najodgovorniji za njihov nastanak i za prevazilaženje problema.

Kancelarija za reviziju institucija BiH analizirala je sudske sporove koji su pokrenuti protiv BiH i njenih institucija, a zaključak je da situacija nije optimistična i da dobar dio odgovornosti snose rukovodioci.

Sudski sporovi su samo za tri mjeseca ove godine odnijeli iz budžeta 2,4 miliona maraka, dok je u cijeloj 2016. za iste namjene dato 5,4 miliona. U Kancelariji za reviziju institucija ističu da mora biti povedeno mnogo više računa i uveden veći stepen odgovornosti u vezi sa ovom problematikom. Problem je, navode revizori, što ti troškovi predstavljaju značajan odliv novca iz budžeta, ali i što nemaju tendenciju smanjenja.

U prilog tome idu i zvanični podaci Pravobranilaštva BiH koji govore da je vrijednost sudskih sporova protiv BiH i njenih institucija značajno veća u odnosu na vrijednost sporova koje su pokrenule institucije BiH. Najveći broj sporova nastao je zbog radno-pravnih odnosa. U njima zaposleni u institucijama BiH tuže državu i svoje poslodavce zbog kršenja odredbi prilikom prijema u rad, obračuna plata i naknada, uručenih otkaza i drugih razloga. Među značajnijim sporovima iz radno-pravnih odnosa su procesi koje su pokrenuli zaposleni u pravosudnim institucijama na nivou BiH radi retroaktivne isplate naknada za prevoz, topli obrok, odvojeni život, smještaj i ostalih naknada koje nisu definisane zakonom. Isplatu traže na osnovu odluke koju je Ustavni sud BiH donio još 2013. godine.

- Sporovi u vezi sa naknadom štete posljedica su postupanja institucija u vezi sa ovlašćenjima iz njihove nadležnosti. Dio sporova proizlazi iz postupaka javnih nabavki, ugovora, nedosljedne primjene zakona, slabosti sistema unutar institucija, niskog nivoa odgovornosti i nedomaćinskog ponašanja - kažu u Kancelariji za reviziju.

Revizori smatraju i da se ne posvećuje dovoljno pažnje analiziranju uzroka sporova i posljedica nastalih njihovim gubljenjem, što ukazuje na manjak odgovornosti i izostanak domaćinskog odnosa prema javnom novcu i poslovima iz nadležnosti institucija.

- I dalje ne postoji mehanizam za utvrđivanje odgovornosti za štetu nanesenu institucijama, odnosno budžetu. Prioritet mora da bude rješavanje dugogodišnjih sporova i onih u kojima tužitelji traže izrazito visoke iznose. Potreban je stalan i puni angažman svih institucija, da bi smanjili rizik od nepotrebnog gubitka dodatnog novca zbog zateznih kamata i troškova postupka. Treba detaljno analizirati i uzroke sporova da bi bili locirani i otklonjeni problemi u sistemu koji proizvode sudske sporove - stav je revizora.

Članovi parlamentarne komisije za finansije i budžet nedavno su istakli da rukovodioci institucija treba da se uozbilje, jer svake godine mnogo novca odlazi iz budžeta kako bi bila isplaćena naknada štete zbog izgubljenih parnica.

Izvještavanje

Revizori su iznijeli i niz zamjerki na izvještavanje u vezi sa sudskim sporovima i problemima u toj oblasti koji idu iz Savjeta ministara BiH ka ostalim institucijama. Njihov stav je da nadležno ministarstvo u izvještaju o izvršenju budžeta za 2016. godinu nije na odgovarajući način objavilo podatke o sporovima i problemima.

- Instrukcijom treba propisati i obavezu da u tekstualnom dijelu izvještaja transparentno informišu o sporovima i potencijalnim obvezama na osnovu toga - navedeno je u godišnjem revizorskom izvještaju o ključnim nalazima i preporukama za prošlu godinu.

Izdaci na osnovu presuda (miliona KM)

Prvi kvartal 2017.               2,4

2016.                    5,4

2015.                    8,3

2014.                    3,2

2013.                    3,5

2012.                    3,1

2011.                    2,5

2010.                    2

Struktura parničnih predmeta u 2016. godini

130 radno-pravnih odnosi

119 dug

104 nadoknada štete

58 stečaj, neosnovano bogaćenje, sticanje bez osnova i drugo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana