Шефове институција не брине губитак милиона

Ведрана Кулага
Шефове институција не брине губитак милиона

Сарајево - БиХ већ годинама губи милионе марака због изгубљених судских спорова, али руководиоци институција те проблеме настављају да гурају под тепих иако су најодговорнији за њихов настанак и за превазилажење проблема.

Канцеларија за ревизију институција БиХ анализирала је судске спорове који су покренути против БиХ и њених институција, а закључак је да ситуација није оптимистична и да добар дио одговорности сносе руководиоци.

Судски спорови су само за три мјесеца ове године однијели из буџета 2,4 милиона марака, док је у цијелој 2016. за исте намјене дато 5,4 милиона. У Канцеларији за ревизију институција истичу да мора бити поведено много више рачуна и уведен већи степен одговорности у вези са овом проблематиком. Проблем је, наводе ревизори, што ти трошкови представљају значајан одлив новца из буџета, али и што немају тенденцију смањења.

У прилог томе иду и званични подаци Правобранилаштва БиХ који говоре да је вриједност судских спорова против БиХ и њених институција значајно већа у односу на вриједност спорова које су покренуле институције БиХ. Највећи број спорова настао је због радно-правних односа. У њима запослени у институцијама БиХ туже државу и своје послодавце због кршења одредби приликом пријема у рад, обрачуна плата и накнада, уручених отказа и других разлога. Међу значајнијим споровима из радно-правних односа су процеси које су покренули запослени у правосудним институцијама на нивоу БиХ ради ретроактивне исплате накнада за превоз, топли оброк, одвојени живот, смјештај и осталих накнада које нису дефинисане законом. Исплату траже на основу одлуке коју је Уставни суд БиХ донио још 2013. године.

- Спорови у вези са накнадом штете посљедица су поступања институција у вези са овлашћењима из њихове надлежности. Дио спорова произлази из поступака јавних набавки, уговора, недосљедне примјене закона, слабости система унутар институција, ниског нивоа одговорности и недомаћинског понашања - кажу у Канцеларији за ревизију.

Ревизори сматрају и да се не посвећује довољно пажње анализирању узрока спорова и посљедица насталих њиховим губљењем, што указује на мањак одговорности и изостанак домаћинског односа према јавном новцу и пословима из надлежности институција.

- И даље не постоји механизам за утврђивање одговорности за штету нанесену институцијама, односно буџету. Приоритет мора да буде рјешавање дугогодишњих спорова и оних у којима тужитељи траже изразито високе износе. Потребан је сталан и пуни ангажман свих институција, да би смањили ризик од непотребног губитка додатног новца због затезних камата и трошкова поступка. Треба детаљно анализирати и узроке спорова да би били лоцирани и отклоњени проблеми у систему који производе судске спорове - став је ревизора.

Чланови парламентарне комисије за финансије и буџет недавно су истакли да руководиоци институција треба да се уозбиље, јер сваке године много новца одлази из буџета како би била исплаћена накнада штете због изгубљених парница.

Извјештавање

Ревизори су изнијели и низ замјерки на извјештавање у вези са судским споровима и проблемима у тој области који иду из Савјета министара БиХ ка осталим институцијама. Њихов став је да надлежно министарство у извјештају о извршењу буџета за 2016. годину није на одговарајући начин објавило податке о споровима и проблемима.

- Инструкцијом треба прописати и обавезу да у текстуалном дијелу извјештаја транспарентно информишу о споровима и потенцијалним обвезама на основу тога - наведено је у годишњем ревизорском извјештају о кључним налазима и препорукама за прошлу годину.

Издаци на основу пресуда (милиона КМ)

Први квартал 2017.               2,4

2016.                    5,4

2015.                    8,3

2014.                    3,2

2013.                    3,5

2012.                    3,1

2011.                    2,5

2010.                    2

Структура парничних предмета у 2016. години

130 радно-правних односи

119 дуг

104 надокнада штете

58 стечај, неосновано богаћење, стицање без основа и друго

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана