Šef obavještajne službe BiH dobio državljanstvo Hrvatske

Agencije
Šef obavještajne službe BiH dobio državljanstvo Hrvatske

Zagreb - Donedavni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Almir Džuvo dobio je 2006. godine, dok je bio na čelu te institucije, državljanstvo Hrvatske, objavili su hrvatski mediji, navodeći da je nevjerovatno da je prvi obavještajac jedne dobio državljanstvo druge države.

- Na ovu iznenađujuću informaciju dolazi još jedna - direktor hrvatske Protivobavještajne agencije (POA) tada je bio lider HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko. U svakoj suverenoj i uređenoj državi kojoj je nacionalna bezbjednost jedan od prioriteta to otkriće bi izazvalo ne samo istragu već trenutna hapšenja i suđenja zbog veleizdaje. Kako je moguće da je Džuvo prošao obaveznu provjeru POA - piše u tekstu, koji je objavio portal "Dnevno.hr".

Džuvo je bio lični vozač ratnog ministra unutrašnjih poslova RBiH Alije Delimustafića, koji je upleten u više kriminalnih afera, zbog čega je bio uhapšen 2013. godine, a dovodi se i u vezu s ratnim zločinima i dovođenjem mudžahedina u BiH. Osim toga Džuvu povezuju i sa brojnim drugim sumnjivim ličnostima, ali mu to nije bila prepreka da krajem prošle godine bude imenovan za ambasadora BiH pri NATO-u u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana