Шећерана ојађена за још 1,12 милиона КМ

Маријана Миљић, Небојша Томашевић
Шећерана ојађена за још 1,12 милиона КМ

Бањалука - Директор бањалучке фирме "Агрокоп експорт-импорт" Љубо Мрђен и бивши стечајни управник бијељинске "Шећеране" Младен Кошић пријављени су Окружном јавном тужилаштву у Бијељини због сумње да су оштетили фабрику шећера за 1,12 милиона марака.

Министарство унутрашњих послова РС је против њих поднијело извјештај тужилаштву у коме је Кошутић осумњичен за несавјестан рад у служби и неправилно издавање средстава правних лица, а Мрђен за злоупотребу овлашћења у привреди.

Они су осумњичени да су обавезу "Агрокопа" да уложи 1,12 милиона марака у "Шећерану", на основу уговора о цесији, пренијели на 18 других предузећа у виду потраживања од фабрике шећера.

- На тај начин "Шећерана" је оштећена за 1,12 милиона КМ, а правно лице из Бањалуке је у том износу стекло противправну имовинску корист - наведено је у саопштењу МУП-а РС.

Ово је други извјештај који је у посљедњих 15 дана поднесен због малверзација у "Шећерани". Кошутића и Мрђена је полиција у првом извјештају пријавила тужилаштву због сумње да су оштетили "Шећерану" за 753.251 КМ. Тим извјештајем обухваћен је и Мрђенов син Бојан, који је једно вријеме био и директор "Шећеране".

Мрђен је рекао да не зна о којим истрагама је ријеч.

- Је ли то сада неки нови извјештај? Не знам о чему се ради тако да ништа не могу ни коментарисати - казао је Мрђен.

Кошутић није одговарао на наше позиве.

Производња у "Шећерани", послије 18 година паузе, покренута је 2010. након што ју је купио "Агрокоп" чији је власник контроверзни бизнисмен Зоран Ћопић. Само годину касније производни погони су стали. Разлог за то било је хапшење Ћопића који је касније осуђен због прања новца нарко-боса Дарка Шарића путем "Шећеране". Заједно са Ћопићем 2011. године, ухапшени су директори његових предузећа "Агрокоп" Љубо Мрђен и "Авиорент" Драго Нижол.

Ћопић је 2014. године осуђен на четири године затвора и трајно му је одузета имовина вриједна око 20 милиона марака за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца. Ћопићу је, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција "Шећеране", које чине 51 одсто капитала тог предузећа, који је био у власништву "Агрокопа". Нижол је осуђен на новчану казну од 4.000 марака, док је Мрђен склопио споразум о признању кривице и осуђен на шест мјесеци затвора.

Након што је "Шећерана" прешла у власништво РС убрзо је завршила у стечају. Приједлог за отварање стечаја поднијела је Пореска управа РС средином 2015. године, а крајем те године је и покренут. Од тада је пропало више покушаја продаје имовине предузећа, а обустављено је и доношење плана реструктурисања, јер повјериоци немају инвеститора који ће испратити тај посао.

Нове понуде купаца

На сједници Одбора повјерилаца "Шећеране", која је заказана за четвртак, биће ријечи о двије нове понуде које су доставиле компаније и физичка лица која су и раније била заинтересована за "Шећерану".

Ријеч је о понудама турске компаније "Боздаг имплик" и Горана Вајкића из Бањалуке који предводи групу инвеститора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана