Sebe prežalili, briga za Srpsku

Marijana Miljić
Sebe prežalili, briga za Srpsku

Ševeningen - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Mićo Stanišić i Stojan Župljanin nisu zabrinuti za svoju sudbinu i probleme koje imaju u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu i svu pažnju usmjerili su na položaj i sudbinu RS.

Sa posljednjom četvoricom optuženika u pritvoru iz RS juče su razgovarali članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine i predstavnici Ministarstva pravde RS.

- Detalje razgovora ne možemo iznositi jer smo prihvatili pravila pritvorske jedinice, koja zabranjuje iznošenje bilo kakvih informacija - kazao je predsjedavajući skupštinskog odbora Slobodan Protić.

Jedini utisak koji je Protić mogao da prenese jeste da su Karadžić, Mladić, Stanišić i Župljanin najmanje govorili o svom statusu i problemima koje imaju u Ševeningenu.

- Insistirali su da čuju sve što se tiče RS, njene budućnosti i izazova koji su pred njom. Stekli smo utisak da više brinu o položaju RS, nego o svom statusu u Ševeningenu - kazao je Protić i dodao da su iz pritvorske jedinice izašli puni utisaka i da susret neće zaboraviti dok su živi.

Protić kaže da su željeli da na ovaj način pošalju poruku da RS nije zaboravila ljude, koji su učestvovali u njenom stvaranju i odbrani.

- RS cijeni njihov doprinos koji su tada dali, ali i mišljenja i stavove koje su nam prenijeli. Analiziraćemo posjetu, jer se tokom razgovora nametnuo niz pitanja kojima institucije RS treba da se bave na ozbiljniji način nego do sada. Nije to pitanje samo ove četvorice ljudi koji su u Hagu. To je mnogo veći problem - naveo je Protić.

Pored Protića u posjeti Pritvorskoj jedinici Haškog tribunala boravili i potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karačić-Jovičević, članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Nedeljko Glamočak, Nade Planinčević i Jasna Lukić, pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić i predstavnik Kancelarije ombudsmana za ljudska prava BiH iz reda srpskog naroda Ljubinko Mitrović.

Vlada RS usvojila je sredinom mjeseca novu odluku o jednokratnom materijalnom obezbjeđenju osoba iz Srpske koja se nalaze u pritvoru pri Haškom tribunalu za ovu godinu u iznosu od 20.000 KM, dok je prošle godine za te namjene izdvojeno 40.000 KM.

Karadžić je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora i u toku je žalbeni postupak, dok bi prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo da bude izrečena do kraja godine. Policijski zvaničnici Stanišić i Župljanin osuđeni su 2013. godine na po 22 godine zatvora na osnovu optužnice koja ih tereti za progon Muslimana i Hrvata u BiH 1992. godine.

Posjeta poslije dvije decenije

Slobodan Protić je rekao da su poslanici Narodne skupštine RS posljednji put bili u posjeti Haškom tribunalu prije skoro 20 godina.

- To je bilo 1998. ili 1999. godine. Ovakve posjete su potrebne jer one, između ostalog, pokazuju ozbiljnost institucija RS - kazao je Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dodik u Sankt Peterburgu
Dodik u Sankt Peterburgu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana