Савјетници и сарадници окупирали институције

Ведрана Кулага
Савјетници и сарадници окупирали институције

Сарајево - Армија службеника у институцијама БиХ не престаје да буја, а највише нових радних мјеста отворено је за савјетнике и сараднике којима су родбинске и партијске везе са руководиоцима најчешће пречице до посла у јавном сектору.

Најновији подаци Агенције за државну службу БиХ показују да су у институцијама првог дана ове године радила 3.752 државна службеника или 35 више у односу на крај јуна прошле године. Пресјек списка запослених показује да је у тих шест мјесеци запослено највише савјетника и стручних сарадника, а њихов удио је укупном броју државних службеника премашио двије трећине.

На платном списку министарстава, канцеларија, агенција и других институција на почетку године било је 2.810 оних чији је посао био да савјетују и помажу руководиоцима или 28 више у односу на претходни попис радника. Број помоћника директора и министара порастао је за пет на 184, а повећан је и број секретара и секретара са посебним задатком.

Из података које је објавила Агенција за државну службу, видљиво је да је за шест мјесеци једино смањен број шефова унутрашњих организационих јединица и виших стручних сарадника.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић каже да је таква слика резултат запошљавања људи из Савеза за промјене и странака из ФБиХ које са њима чине власт у Сарајеву.

- То је својеврсно враћање услуга за послове које су појединци за њих урадили у изборној кампањи. Углавном посао добијају страначки активисти. Савјетници, стручни сарадници и слични премашују број оних који су стварно потребни. У Парламенту БиХ, на примјер, постоје дупла радна мјеста, односно имате једног службеника који ради, а посао на том истом мјесту добија још неко - рекла је Марковићева.

На прекомјерно запошљавање у институцијама БиХ недавно су указали и из Центра за повезивање са ЕУ објављивањем имена особа које су добиле посао, а које су у директној вези са функционерима. Тако је, према њиховим наводима, на позицији стручног савјетника за израду записника и закључака Савјета министара БиХ запослен Ивица Грубеша, брат министра правде БиХ Јосипа Грубеше. У Министарству цивилних послова БиХ на мјесту стручне савјетнице за међународну сарадњу у области рада и запошљавања запослена је Енида Вехабовић, супруга секретара Заједничке службе Парламента БиХ.

Посао службеника је, како је наведено, добила и Милица Лопатић, секретарица министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка. Она је запослена на мјесто секретара у Одсјеку за економску дипломатију Сектора за билатералне односе.

- С обзиром на то да је 2018. година изборна сваки мјесец треба информисати јавност о именима и презименима особа које су запослене на основу јавних конкурса у институцијама и њиховој повезаности са политичким странкама - казали су у Центру за повезивање са ЕУ.

Подаци Агенције за државну службу недавно су показали да половина руководилаца у институцијама БиХ не мари за стање у својим редовима јер годинама не анализирају како раде њихови службеници за чије плате одлазе стотине милиона марака. Од 75 институција извјештаје о оцјењивању службеника од јануара до јуна прошле године доставиле су тек 43.

У институцијама БиХ запослено је готово 23.000 особа, а за плате и накнаде годишње иде више од 600 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана