Savjet ministara za odlazak stranih sudija

Ž. Domazet, V. Kulaga
Savjet ministara za odlazak stranih sudija

Sarajevo, Banjaluka - Strane sudije trebalo bi iduće godine konačno da napuste Ustavni sud BiH ukoliko Strategija za reformu sektora pravde u BiH bude realizovana planiranim tempom.

Savjet ministara BiH usvojio je prošle sedmice akcioni plan za sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH kojom je obuhvaćen period od 2014. do 2018. godine. Strategijom je, između ostalog, predviđeno da u 2018. godini bude izrađen i u parlamentarnu proceduru upućen dugo očekivani zakon o Ustavnom sudu BiH. Za realizaciju tog zadatka zaduženo je Ministarstvo pravde BiH koje će zakon sačiniti u koordinaciji sa ministarstvima pravde RS i FBiH i pravosudnom komisijom Brčko distrikta.

- Donošenje ovog zakona je od izuzetne važnosti jer Ustavni sud trenutno radi po sopstvenim pravilima. Veoma je važno da duže od dvije decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma strane sudije budu zamijenjene domaćim - rekli su "Glasu Srpske" u Ministarstvu pravde BiH.

Na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH posebno insistira RS, jer su stranci konstantno sa bošnjačkim sudijama preglasavanjem donosili odluke na štetu Srpske. Kap koja je prevršila čašu strpljenja bila je odluka prema kojoj Dan Republike ne može biti proslavljan 9. januara jer je tog datuma i krsna slava Sveti Stefan. Poslije toga uslijedila je i odluka o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike koji je sproveden nakon odluke Ustavnog suda o 9. januaru. Sve stranke iz RS koje imaju poslanike u Parlamentu BiH uputile su lani u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je predviđao zamjenu stranih sudija domaćim i onemogućavanje preglasavanja, ali je poslije brojnih opstrukcija blokirano njegovo usvajanje. Novu inicijativu za donošenje zakona o Ustavnom sudu potom su pokrenuli SNSD i HDZ čiji timovi privode kraju prijedlog.

Donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH stiglo je i kao novina u akcionom planu za sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH. U Ministarstvu pravde BiH naglašavaju da je akcioni plan trebalo da bude usvojen kada i strategija, ali da je dobro da je donesen i sa zakašnjenjem.

- Održano je mnoštvo sastanaka i na kraju je usvojen dobar dokument na kome treba istinski raditi - istakli su u Ministarstvu pravde BiH.

Ministar pravde RS Anton Kasipović naglasio je da je dobro poznat stav Srpske u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH.

- Ustavni sud je jedna od najvažnijih institucija u svakoj državi, pa i u BiH. Došli smo do trenutka i okolnosti u kojima je objektivno da građani BiH koji imaju znanja i kompetencije mogu da obavljaju funkcije sudija u Ustavnom sudu BiH. Stvaranjem uslova da građani BiH budu sudije Ustavnog suda BiH pokazali bi zrelost ove zemlje - istakao je Kasipović.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član parlamentarne Ustavnopravne komisije Lazar Prodanović je podsjetio da ta stranka već duže vrijeme pokušava da prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH utaba put kojim bi stranci otišli iz te pravosudne institucije. On je kazao da dokument kojim je to predviđeno ima još veću snagu jer dolazi iz Savjeta ministara BiH i resornog ministarstva.

- To je sada konačno u skladu sa izjavama i porukama da BiH mora da preuzme puni suverenitet ako želi da napreduje u procesu evropskih integracija. To znači i da strane sudije konačno moraju da napuste Ustavni sud BiH i da njihova mjesta zauzmu ljudi koji imaju državljanstvo BiH. Značajno je i što je naglašena potreba da zakonski budu uređena pravila po kojima će raditi Ustavni sud BiH. Ako je to sve usvojeno u Savjetu ministara BiH, onda to ima veću mogućnost da bude prihvaćeno u daljoj proceduri kada dođe do nje - rekao je Prodanović i dodao da bi bilo dobro kada bi zakon o Ustavnom sudu bio usvojen i prije 2018. godine.

Planirani zadaci

Akcionim planom definisan je paket reformskih mjera koje će nadležne institucije BiH sprovesti ove i iduće godine kako bi bila unaprijeđena efikasnost i transparentnost rada pravosudnih institucija i bolja primjena međunarodnih standarda.

Planirano je da u ovoj godini budu usvojeni zakon o sudovima u BiH i izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH. Biće analizirane i plate sudija i tužilaca na svim nivoima, članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i administrativnog osoblja. Planirano je da budu izrađene i izmjene Zakona o platama i naknadama nosilaca pravosudnih funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana