Савјет министара признао да је дјеловао самовољно

Жељка Домазет
Савјет министара признао да је дјеловао самовољно

Сарајево - Савјет министара БиХ тек јуче је усвојио закључке и план мјера за управљање мигрантском кризом, чиме је потврђено да досадашње поступање у вези са мигрантима није било дефинисано.

Полиција Херцеговачко-неретванског кантона је прошле седмице на неколико часова блокирала пролаз конвоју са мигрантима који се кретао ка Салаковцу. Предсједавајући Савјета министара и министар безбједности БиХ Денис Звиздић и Драган Мектић тврдили су тада да је тиме извршен државни удар јер није испоштована одлука Савјета министара, док су хрватски министри и тада тврдили да никаква одлука није ни донесена.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да до јучерашње сједнице није било никаквих одлука Савјета министара у вези са мигрантском кризом.

- На прошлој сједници Савјета министара нису усвојене мјере, нити је било формалног закључка о премјештању миграната из Сарајева у Салаковац код Мостара. Апсолутно није одобрено пребацивање миграната у Салаковац. То се стално злоупотребљава у јавности. Савјет министара о томе није донио одлуку. Да будем прецизнији - није донесен никакав закључак. Данашњим усвајањем закључака и акционог плана потврђено је све што смо до сада тврдили - рекао је Беванда.

Мектић је јуче значајно спустио лопту и устврдио да у Савјету министара постоји општи консензус о поступању у вези са мигрантском кризом.

- Не желим да се бавим покушајима да се политички оправда оно што се прошле седмице десило када је полиција зауставила конвој са мигрантима који су из Сарајева измјештени у центар у Салаковац. То што неко жели да политички профитира на овим људима који пролазе пакао је срамота за те људе. О томе ће суд дати Тужилаштво БиХ - рекао је Мектић и додао да је Салаковац још 2006. године добио статус избјегличког центра и да је сада само донесена одлука да дио миграната буде смјештен у слободне капацитете у том центру.

Мектић је казао да је одлука да друге полицијске агенције у БиХ буду упућене у испомоћ Граничној полицији дала резултате и да је број миграната смањен за скоро двије трећине, те да не постоји криза која измиче контроли.

Мектићев замјеник Мијо Крешић рекао је за “Глас Српске” да при изради акционог плана за рјешавање проблема илегалних миграната није консултован и да у томе није ни учествовао.

- Приједлог није усклађен са било ким и тешко је спроводив. Он не даје одговор на проблем илегалних миграната и њиме се дају задаци институцијама које их не могу спровести. Није дефинисано ни из којих ће извора бити обезбијеђен новац да би проблем био ријешен - каже Крешић.

Он је истакао да су тврдње да је заустављањем миграната код Коњица извршен државни удар обичне глупости.

- Много глупости сам се у животу наслушао, али те тврдње су највеће глупости које сам чуо. Све је рађено без икакве координације иако такве ствари морају бити искоординисане у складу с уставним надлежностима - каже Крешић и додаје да се у БиХ врло мало пажње поклања безбједносном аспекту мигрантске кризе и да међу илегалним мигрантима има много младића чији је идентитет непознат.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић рекао је да су Мектићеве изјаве о државном удару биле тешке ријечи.

- Мектић је тај који је направио државни удар јер, ако читате Устав ФБиХ, јасно је да је безбједност на подручју кантона искључиво кантонална надлежност. Као градоначелник нисам добио ниједан документ о доласку миграната на подручје Мостара и поставља се питање на који начин се доносе одлуке - рекао је Бешлић и додао да је полиција Херцеговачко-неретванског кантона остала ван политике.

Сједница Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона јуче није одржана због недоласка хрватских посланика, који су тражили да буде расправљано о безбједносној ситуацији и смјештају миграната у Салаковац, те затражили смјену Мектића и најавили кривичну пријаву против њега и других особа које су поступале мимо надлежности.

Број миграната

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламента БиХ Борислав Бојић рекао је јуче да је у БиХ од почетка године до маја ушло 3.500 илегалних миграната. Он је истакао да власти не располажу тачним подацима колико их је остало, а колико их је успјело доћи до Хрватске.

Шишмиши

У мору проблема са којима се земља суочава Савјет министара БиХ је јуче, на приједлог Министарства иностраних послова, разматрао и нацрт одлуке о ратификацији споразума о заштити шишмиша у Европи. Министри су на крају усвојили поменуту одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана