Савјет министара одбио приједлог Службе за странце: Тражили пола милиона, добили 100.000 КМ

nezavisne.com
Савјет министара одбио приједлог Службе за странце: Тражили пола милиона, добили 100.000 КМ

Сарајево - Вијеће министара БиХ није прихватило приједлог Службе за странце да им због повећаног прилива миграната одобри додатних пола милиона, већ ће на рачун ове институције бити дозначено нешто више од 100.000 КМ.

Наиме, како сазнајемо, Служба за странце тражила је повећање буџета због повећаног прилива миграната и недовољних капацитета, те за плате. Одобрен им је само износ који ће омогућити помоћ због прилива миграната.

Прошле године буџет Службе за странце био је 8,5 милиона КМ, а ове 8,6 милиона КМ.

Велики прилив мигаранта настао је када је прекинута мигрантска рута преко Србије према Хрватској и Мађарској, који су жељели да се дочепају ЕУ.

"Један број тих миграната, око 10.000, остао је заглављен у Србији, односно између Србије и Грчке, и они полако цуре из тог подручја", рекао је Драган Мектић, министар сигурности БиХ.

Након тога отворила се нова илегална мигрантска рута из Грчке, те мањи крак према Хрватској преко Албаније, Црне Горе и БиХ. Тим путем све чешће мигранти иду како би стигли на зацртано одредиште у ЕУ.

Мектић је истакао да је указивао на овај проблем на више састанака на нивоу ЕУ у Бриселу и Варшави.

"Ти подаци о броју миграната који нас оптерећују можда нису велики за ЕУ, али за нас представљају озбиљан проблем. Замолио сам институције ЕУ, прије свега Агенцију ЕУ за надзор спољних граница (Фронтекс), да се посветимо томе, јер ће на нивоу године бити знатан број миграната који неће оптеретити само БиХ, већ и ЕУ", навео је Мектић.

Да су мигранти проблем, показује и податак Граничне полиције БиХ, која је у петак саопштила да је од 1. до 19. јануара открила 61 држављанина земаља високог миграционог ризика у покушају или непосредно након илегалног преласка границе БиХ.

"У највећем броју откривени су држављани: Пакистана 12, Сирије и Косова по 11, Авганистана осам, Марока шест, Ирана и Алжира по четири, Палестине и Либије по два и Туниса један", навели су у Граничној полицији и додају да су илегални мигранти откривени на подручју Требиња, Вишеграда, Зворника, Велике Кладуше, Фоче, Бијељине, Бихаћа, Брчког те Посушја. Истичу да је 31 лице спријечено да уђе у БиХ на начин да су одустали од покушаја преласка границе због ангажовања припадника полиције на граничној линији измеду БиХ и Црне Горе, ван граничних прелаза.

"Подузимамо низ превентивних и репресивних мјера и радњи у циљу надзирања државне границе: опходње, надзор и осматрање, прикупљање обавјештајно-сигурносних података, постављање засједа и контролних пунктова, те проведбе оперативних акција и мјешовитих опходњи уз заједничку државну границу БиХ са сусједним земљама", изјавио је директор Граничне полиције Зоран Галић.

Додатни проблем БиХ представља и то што нема довољног смјештајног капацитета за смјештај ухваћених миграната. Наиме, БиХ располаже само једним имиграционим центром у Лукавици са 154 кревета, који је скоро попуњен, о чему се недавно писале и "Независне новине"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана