Савјет министара нема подршку Парламента

РТРС
Савјет министара нема подршку Парламента

Владајућа бх. коалиција, одавно је себи постала најјача опозиција. Али, након посљедњег, јучерашњег осипања посланичких клубова Савеза за промјене и СДА у Представничком дому БиХ, потпуно је девастирана.

Од почетних, "сигурних” 24 гласа, сведена је на "несигурних” 18. Како ће таква коалиција најављени реформски пут "крчити” до октобарских избора, ни највећи оптимисти не знају одговор!

У петој брзини, крећемо у Европу! Криминал и корупција биће непознаница! Из пепела ће изронити посрнула привреда! Директори неће имати партијске књижице – бајковито су најављивали ревизионисти изборних резултата из 2014. године!

Али, умјесто најављене "ренесансе", а уочи још једних избора, ревизионисти су постали илузионисти! Неиспуњена обећања, потонула су у заборав, а "гужва" у опозицији све је већа!

"Цјелокупна власт на нивоу заједничких институција је од првог дана у овом мандату накарадна, с обзиром на чињеницу да је конципирана и да јој структуру чине они који су изгубили изборе у БиХ. Од тако конципиране накарадне власти није се могло ни очекивати да ће дуже трајати", ракао је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а.

Масовно осипање авантуристичке коалиције формално скројене на основу наводног програма дјеловања, који ни страницу папира није попунио, почело је од најбројнијег – Клуба СДА. И Клуб СДС-а је располућен! Уз раније, Ђорђа Крчмара, Борислав Бојић од јуче се придружио плејади независних посланика. А они који су у првобитној већини остали, признају – одавно већ она не функционише.

"Овај Парламент се бави некаквим популизмом, демагогијом, ево тако се понашају појединци, мисле да ће промијенити слику, мислим да то не доприноси никоме", изјавила је Бојана Кришто, посланик ХДЗ-а.

Младен Босић, посланик СДС-а каже да парламентарна већина не постоји већ више мјесеци и да су они то јавно рекли, и да се одлуке доносе од случаја до случаја, од тачке до тачке.

Страначко-лични интересни замајац међутим, остаје константа. Док јој леђа окрећу и оснивачи и пулени, девастирана СДА, чији је лидер својевремено овакву коалициону игре и започео, остаје досљедна!

"Оно што ја могу да обећам је да ће ово вијеће министара и све оно што је везано за парламентарну већину, која је успоставила ову структуру власти, остати све до избора", истакао је Шефик Џаферовић, члан ГО СДА.

Посљедњу, ерозију бх. власти, грађани неће ни примијетити, увјеравају аналитичари. Јер владајући ни до сада нису, кажу, радили за добробит грађана, већ своју личну. Поткрепљују то чињеницом што напуштајући странку, нико од прелетача не напушта добро плаћену фотељу.

"Јако чврсто чувају своје фотеље и једино их се може избацити на силу. Мислим да то није у реду према бирачима", каже политички аналитичар Ивана Марић.

За бираче су предизборна обећања већ постала дијелом универзалних митова и легенди. А Како ће све до октобра да изгледа? Уз постојеће посланичке клубове у Представничком дому све је извјесније формирање још два, на страни опозиције.

Некадашњи СДС-овац Ђорђо Крчмар и ДНС-овац Јован Вуковљак, већ су најављивали нови посланички трочлани Клуб. Рачунају ли на глас Борислава Бојића, за сада се не изјашњавају! У домену спекулација је здружени клуб који би чинили Јасмин Емрић из А СДА и Заим Бацковић из БПС-а којем би се могао придружити јуче одбјегли Демировић.

И како год, да раштимана бх. коалција сконча – учиниће то најдуже за седам мјесеци!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана