Savjet ministara ne poštuje osnovne principe transparentnosti

Srna
Savjet ministara ne poštuje osnovne principe transparentnosti

Sarajevo - Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH smatra da je Savjet ministara BiH pokazao potpuno nepoštovanje osnovnih principa transparentnosti rada vlasti prilikom usvajanja Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

"Praksa netransparentnog usvajanja ključnih dokumenata za EU integracije BiH, kakvu smo imali prilike da vidimo i prilikom usvajanja Reformske agende, ovim je postupkom dovedena do potpunog apsurda", navodi se u saopštenju.


Iz Inicijative ističu da je nevjerovatna činjenica da je javnost u BiH saznala da je usvojen mehanizam koordinacije - jedno od ključnih pitanja u BiH - tek petnaest dana poslije njegovog usvajanja i to ne od institucije koja ga je usvojila, već od medija koji su ovu odluku pronašli u Službenom listu BiH.

U saopštenju se napominje i da je mehanizam koordinacije usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH koja je održana 26. januara bez znanja javnosti, o kojoj nema nikakvog traga u redovnim izvještajima o sjednicama koje ovo tijelo objavljuje i koju je Savjet ministara doslovno držalo u tajnosti sve do danas.

Štaviše, navode iz ove koalicije nevladinih organizacija, ova je institucija i nakon održane sjednice 26. januara na svojoj zvaničnoj stranici nastavila da objavljuje izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića u kojima se o ovom mehanizmu govorilo u budućem vremenu, iako je u tom trenutku već bio usvojen.

Jedna od takvih izjava data je i prilikom posjete šefa Odjeljenja za zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova Edvarda Auera 8. februara kada je Zvizdić doslovno izjavio "da se očekuje usvajanje efikasnog mehanizma koordinacije utemeljenog na ustavnim kompetencijama svih nivoa vlasti u BiH".

"Neshvatljivo je ovakvo ponašanje najvišeg tijela izvršne vlasti u BiH koje na ovaj način, ne samo da narušava ionako slabo povjerenje građana u institucije sistema, već dodatno ugrožava kredibilitet BiH u procesu EU integracija i to u trenutku kada se sprema da podnese zvaničnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Zvizdić je juče rekao da je Odluka o sistemu koordinacije procesa sa EU u BiH usvojena 26. januara na posebnoj sjednici Savjeta ministara BiH, na kojoj su tematski razmatrana pitanja u vezi sa zahtjevom za članstvo BiH u EU.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH je neformalna koalicija trideset organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije, fokusirajući se na pitanja demokratizacije, vladavine prava, te ljudskih i manjinskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana