Савјет министара мора спријечити кршење закона

Жељка Домазет
Савјет министара мора спријечити кршење закона

Сарајево - Све могућности Завода за статистику РС исцрпљене су након што је усвојен програм који детаљно прописује методе и кораке за обраду података добијених пописом становништва из 2013. године и више се на њему не може интервенисати због чега Савјет министара БиХ мора поништити ту одлуку.

Изјавила је то за "Глас Српске" директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић појашњавајући зашто захтијевају активирање улоге Савјета министара БиХ у вези са утврђивањем резултата пописа.

- Завод за статистику РС не може више ништа учинити осим учествовања у раду на обради података ради спречавања даљих неправилности и манипулација - казала је Чичковићева.

Одлуку о усвајању јединственог програма обраде података донио је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, упркос противљењу представника РС. Према тој одлуци око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ, иако ту не живе, чиме је, како тврде представници РС, прекршен закон и због чега ће резултати пописа бити нетачни и нерелевантни. Завод за статистику РС затражио је од Савјета министара да стави ван снаге незаконити програм обраде података и Јукићеве одлуке о усвајању јединственог програма.

- Савјет министара то може учинити јер је и у ранијем сазиву рјешавао отворена питања закључцима које су статистичке институције примјењивале. Савјет министра, међутим, већ годину не разматра извјештаје о раду Агенције за статистику БиХ и Централног пописног бироа - истакла је Чичковићева.

Додала је да је Савјет министара због проблема који прате попис морао и раније да се укључи у њихово рјешавање.

- Мора то учинити и сада, јер му је то надлежност - каже Чичковићева.

Напомиње да је Завод за статистику РС у складу са својим надлежностима поправљао недостатке.

- Лани смо, захваљујући писмима упућеним предсједавајућем Међународне посматрачке операције (ИМО) Питеру Еверерсу успјели да за око 70.000 пописница за које су колеге из Федералног завода тврдиле да су законите, добити потврду да су незаконите - истакла је Чичковићева и навела да и сада покушавају писмима упућеним домаћим и међународним званичницима цијели процес вратити у оквире закона.

На основу аргументације Завода за статистику РС посланици СНСД-а затражили су ванредну сједницу Представничког дома Парламента БиХ, која ће бити одржана у понедјељак. На сједници Парламента требало би да буде расправљано о приједлогу да од Савјета министара БиХ буде затражено да достави информацију у вези са Јукићевом одлуком. То је тражено и на посљедњој сједници Представничког дома, али су тада српски посланици прегласани.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Лазар Продановић очекује да питање пописа буде враћено у законске оквире.

- Очекујем да ће Парламент обавезати Агенцију за статистику и Савјет министара БиХ да буде постигнут договор у складу са законом и уз сагласност ентитетских завода за статистику, када је ријеч о објављивању резултата пописа. Већа је штета за БиХ ако дође у ситуацију да објави резултате пописа који су нетачни и нису у складу са законом него да буде пролонгиран рок за објаву - рекао је Продановић.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић је рекао да очекује јединство странака из РС, али да сасвим сигурно неће добити подршку странака из ФБиХ.

- Ако се ствари буду тако развијале, онда се проблем не може ријешити у Парламенту БиХ. Након тога је пут да се покуша нешто учинити у Народној скупштини РС и другим институцијама на нивоу БиХ. Што се тиче Јукићеве одлуке, увјерен сам да је није донио без консултација са ХДЗ-ом БиХ и Евростатом - рекао је Новаковић.

Еверерс је у четвртак у Сарајеву казао да је одлука о објави јединственог програма обраде података пописа становништва у складу са препорукама које је прије двије године дала ИМО мисија. Међународни посматрачи су, међутим, драстично мијењали своје препоруке.

Власништво

Радмила Чичковић је истакла да је позивање појединих званичника да Завод за статистику РС изузме свој пописни материјал заправо позив на безакоње.

- Комплетан пописни материјал власништво је све три статистичке институције - каже Чичковићева.

Пропусти

- Као стални становници биће евидентирани људи који не живе у БиХ

- Прекршено више чланова Закона о попису

- Јукићева одлука 14 страница краћа него документ који су разматрале статистичке институције

- Поједини дијелови одлуке мијењани, а одређени дијелови убачени

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана