Савјет министара кочи градњу граничног прелаза

Агенције
Савјет министара кочи градњу граничног прелаза

Сарајево - Изградња граничног прелаза на локацији Братунац - Љубовија чека сагласност Савјета министара БиХ, а институције и органи Српске извршили су све потребне активности из своје надлежности и створили све предуслове за реализацију овог пројекта, рекли су у Министарству саобраћаја и веза РС.

- Протоколом између Владе Србије и Владе Српске и Споразумом о изградњи међудржавног моста преко Дрине на локацији Братунац - Љубовија, између Владе Србије и Савјета министара БиХ, дефинисано је да изградњу моста финансира Србија, изградњу граничног прелаза Управа за индиректно опорезивање БиХ, а изградњу приступних путева Српска - истакли су у министарству. Навели су да је Влада Српске извршила експропријацију непокретности у сврху изградње моста, прелаза и приступних путева. Подсјетили су да је Влада у јуну донијела рјешење којим се даје сагласност на закључивање уговора између Владе и УИО БиХ о оснивању права грађења на земљишту у власништву Српске у корист УИО у сврху изградње објекта заједничког граничног прелаза у Братунцу.

- Узимајући у обзир да се ради о инвестиционом пројекту од посебног значаја за регионални економски развој, Влада је дала сагласност да се УИО ослободи плаћања мјесечне накнаде на име закупа, а право грађења даје се док постоји потреба за прелазом. Истим рјешењем, министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић овлашћен је да, у име Владе, потпише предметни уговор - казали су из министарства.

Истичу да су Министарство саобраћаја и УИО БиХ дефинисали текст уговора, а за његово потписивање неопходно је мишљење Правобранилаштва РС и Правобранилаштва БиХ те сагласност Владе РС и Савјета министара БиХ. Позитивна мишљења Правобранилаштва БиХ и Правобранилаштва РС су прибављена, као и сагласност Владе РС.

- Према информацијама којима располажемо, УИО више од мјесец чека сагласност Савјета министара БиХ, што је и једини разлог што уговор још није закључен - рекли су из Министарства саобраћаја. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана