Savjet ministara BiH pojačava mjere: Šalju više policajaca na granicu sa Srbijom

nezavisne.com
Savjet ministara BiH pojačava mjere: Šalju više policajaca na granicu sa Srbijom

Foto: Jelena Đurđević đ Savjet ministara BiH pojačava mjere: Šalju više policajaca na granicu sa Srbijom

Sarajevo - Bosna i Hercegovina će zbog migranata na istočne granice uputiti dodatni broj policajaca da pomognu Graničnoj policiji BiH, saopšteno je danas iz Savjeta ministara nakon održane sjednice.

"Aktivnosti će biti pojačane i u narednom periodu na fizičkom sprečavanju nelegalnih prelazaka uz granicu prema istočnim susjedima, uz dodatni angažman policajaca koji će pomagati Graničnoj policiji BiH", navode iz Savjeta ministara.

Istakli su i da problem predstavlja zloupotreba bezviznog režima između Srbije i Irana, jer mnogi migranti ga koriste kako bi iz Srbije krenuli ka BiH te da nakon sastanka sa srbijanskim i crnogorskim kolegama očekuju bolju saradnju o readmisiji.

"Intenzivirane su aktivnosti da se migranti iz parkova i sa ulica u USK privremeno prebace u šatorsko naselje u 'Agrokomercu' do rješavanja njihovog trajnog smještaja koji će zadovoljavati standarde EU", istakli su iz Savjeta ministara, te naglasili da od Evropske komisije očekuju šest miliona evra kako bi se riješila pitanja troškova ishrane i osiguranja primarne zdravstvene zaštite migranata.

O problemima BiH u vezi s migrantima pišu i evropski mediji pa je, na primjer, njemački "Die Zeit" u današnjem broju napisao da se, zbog tvrdog stava hrvatske policije, BiH za migrante od koridora ka zapadu sve više pretvara u slijepu ulicu. List podsjeća da migranti koriste BiH samo kao usputnu stanicu da se preko Hrvatske dokopaju bogatih evropskih zemalja poput Austrije, Njemačke ili Švedske. U Velikoj Kladuši intervjuisali su Omara, koji u Evropu bježi iz svog rodnog Maroka...

"Ovdje ništa nije organizovano. BiH je siromašna zemlja. Ovdje nema ničega niti išta funkcioniše i naprosto je haos", piše "Die Zeit", prenoseći Omarove riječi. Novinaru je ispričao da je iz Maroka kao turista otputovao u Tursku, a onda je pješačeći preko Grčke, Albanije i Crne Gore završio u kampu u Velikoj Kladuši.

"Previše je policije na granici. Kada te dohvate Hrvati, ubiju boga u tebi. Uzmu ti novac, razbiju SIM karticu i pošalju te nazad u Bosnu", kaže on za njemački list.

Upravo zbog činjenice da su migranti na bh-hrvatskoj granici u Bihaćkoj krajini naletjeli na neprobojni bedem, sve ih se više nagomilava u BiH, što na neki način potvrđuje pisanje "Nezavisnih" od prije nekoliko sedmica i mjeseci da bi u BiH mogli nastati neformalni migrantski centri koje bi finansirala EU dok se ne nađe rješenje.

Vlada Unsko-sanskog kantona uputila je Ministarstvu bezbjednosti BiH Odluku o saglasnosti na privremeni smještaj migranata u poljoprivrednim halama na području Medenog Polja, kod Bosanskog Petrovca. S obzirom na to da je ovo područje pretežno naseljeno Srbima, oni su se pobunili protiv ove odluke.

Iz Udruženja građana Bosanskog Petrovca iz Beograda kažu da se problem smještaja migranata ne može rješavati na njihovoj zemlji.

"Samo vi ćete biti odgovorni, pred sobom i pred istorijom, što ste rješavajući problem migranata danas zapečatili zauvijek problem svojih rođaka i komšija. Najveći teret rješavanja problema migranata ne smije pasti na narod, zemlje i gradove koji ni u najmanjoj mjeri nisu doprinijeli izazivanju i razbuktavanju ratova niti stvaranju migrantskih kolona", ističu iz Udruženja u apelu nadležnima.

Husein Rošić, premijer USK, kaže da je ovo pokušaj politizacije, u koji uključuje i Predraga Jovića, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Prije svega, Medeno Polje nije srpska, već bosanska zemlja. U USK nema nikakvih međunacionalnih tenzija. Ovdje su i u ratu složno živjeli predstavnici svih nacionalnosti. Pokušaj da se lociranje privremenog migracionog centra u Medenom Polju predstavi kao napad na srpski narod smatram zlonamjernim i politikantskim", izjavio je Rošić.

Marko Pavić, bivši gradonačelnik Prijedora, je nakon sastanka sa Larsom Gunarom Vigemarkom, šefom Delegacije EU, rekao da se organi BiH nisu pripremili za migrantsku krizu te da su reagovali nakaradno.

Vigemark je rekao da ovo pitanje ima humanitarni, politički i bezbjednosni aspekt i da se treba fokusirati na rješenja.

"EU je već obezbijedila dosta pomoći: milion i po evra, a dodatnih šest miliona evra iz IPA je spremno. Hotel 'Sedra' kod Cazina biće ponovo otvoren, i to uz pomoć EU fondova, da zbrine migrantske porodice s djecom", rekao je Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana