Савјет министара БиХ наставља са расипничким понашањем: За гориво, летове и хотеле 3,6 милиона КМ

Вељко Зељковић
Савјет министара БиХ наставља са расипничким понашањем: За гориво, летове и хотеле 3,6 милиона КМ

Сарајево - Савјет министара БиХ планирао је да током ове године за куповину горива, службена путовања авионом у иностранство и хотелски смјештај потроши чак 3,6 милиона марака.

Према плану јавних набавки за 2018. годину, кабинет предсједавајућег Савјета министара БиХ, генерални секретаријат и девет министарстава само за куповину горива планирали су 1,1 милион марака.

Рачунајући по тренутним цијенама на бензинским пумпама, министри и њихови замјеници током 2018. године у у своја службена возила “утанкаће” око 540.000 литара горива. Ова количина је, ако се претпостави да је просјечна потрошња аутомобила из возног парка Савјета министара 12 литара на стотину километара, довољна за невјероватних 4.500.000 километара, односно за обилазак Земљине кугле 112 пута.

У цијелу ову рачуницу нису унесени трошкови које по овој ставци имају Оружане снаге БиХ, које се налазе на “казану” Министарства одбране БиХ, али ни Министарства иностраних послова, које није објавило комплетан план јавних набавки за 2018. годину.

Укупни трошкови Савјета министара БиХ за набавку робе и услуга током 2018. године износиће више 20 милиона марака, од чега су за куповину авио-карата и службена путовања у иностранство планирана чак два милиона марака.

Од ове своте 880.000 марака чине трошкови Министарства одбране БиХ, 500.000 Министарства иностраних послова, те 200.000 КМ Министарства спољне трговине и економских односа. Кабинет предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића за путовања по свијету планирао је да издвоји 256.000 марака.

Министарство одбране је одлучило да “спонзорише” канцеларију војног муфтијства и православног и католичког душебрижништва приликом одласка на ходочашћа и поклоничка путовања. За ову намјену планирано је око 110.000 марака.

А како министри и њихови замјеници након напорних путовања треба да се одморе и трошкови хотелског смјештаја у земљи и иностранству чине значајну ставку у јавним набавкама. Ове године за те намјене планирано је више од пола милиона марака.

Примјера ради, Министарство комуникација и транспорта током ове године за хотелски смјештај планира да издвоји 84.000, а Министарство за људска права и избјеглице 58.000 марака.

Из Удружења грађана “Тендер” истичу да се овакво понашање власти не може другачије назвати него бахато и неодговорно.

  • Савјет министара немилице троши новац пореских обвезника на све и свашта, а одговорности нема ни на једном кораку. Много је ту мутних послова, а то им, између осталог, омогућује и постојећи Закон о јавним набавкама, који је пун мањкавости - нагласио је члан предсједништва “Тендера” Рајко Кецман.

Предсједништво БиХ

Предсједништво БиХ планирало је да током ове године за јавне набавке издвоји 2.080.720 марака. Само трошкови куповине горива износиће око 240.000 марака, док је за авио-превоз планирано 227.000 марака. За хотелски смјештај у иностранству биће издвојено 184.000 марака, а додатних 35.000 “резервисано” је за трошкове смјештаја у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана