Савичић: Битка за пробој Коридора једна од најважнијих у протеклом рату

Срна
Савичић: Битка за пробој Коридора једна од најважнијих у протеклом рату

Модрича - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оцијенио је да је битка за пробој Коридора једна од најсвјетлијих и најважнијих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Ми смо овдје дошли да одамо дужно поштовање и почаст свима који су дали живот за стварање Републике Српске, који су остали без дијелова тијела, борцима и народу", рекао је Савановић новинарима након Свете архијерејске литургије у Манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви код Модриче.


Савановић је истакао да Република Српска има трајну обавезу да се одужи свим борцима и инвалидима који су дали немјерљив допринос за стварање Републике Српске.

Он је рекао да Влада и институције Републике Српске чине све што је могуће да помажу породицама погинулих, инвалидима и борцима протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

"Знам да то није довољно, али сам сигуран да чинимо више него што је реално могуће. Посебно смо задовољни што смо ријешили добар дио стамбених проблема породица погинулих", нагласио је Савановић.

Он је напоменуо да су све власти Српске, а да је посебно власт од 2006. године изградила 3.300 станова за породице погинулих и додијелила 4.678 неповратних помоћи, чиме је збринуто око 8.000 породица борачких категорија.

Савановић је рекао да ће Влада Републике Српске новом уредбом обухватити стамбено збрињавање припадника борачких категорија који се због оправданих разлога нису јавили на конкурс 2008. и 2016. године.

Он је навео да Влада Републике Српске посебну пажњу поклања акционим плановима запошљавања чланова породица погинулих, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, али и да то чини у договору са реалним сектором.

Савановић је рекао да је политика из Сарајева према Републици Српској позната и погубна, али "да све више прераста у хумор јер се буди јединство код представника српског народа".

"Добро је да то јединство градимо јер само јединствени и сложни можемо бити одрживи на овим просторима. Јединство је претпоставка свих претпоставки. То је троножац који се зове слобода, отаџбина и вјера", закључио је Савановић.

Ђокић: Захваљујући пробоју коридора република српска је држава

Министар индустрије, енергетике и рудаства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да је захваљујући пробоју Коридора Република Српска данас у правом смислу држава.
"Ми смо тог осјећања потпуно свјесни да овај простор дијелимо са припадницима других народа којима смо обезбиједили слободу својом борбом", рекао је Ђокић новинарима на Дугој Њиви код Модриче, гдје је присуствовао обиљежавању 24 године од пробоја Коридора.

Ђокић је навео да је српски народ увијек био спреман да се жртвује и да помогне другима, те да им омогући слободу и равноправност.

"Република Српска је данас слободна и сигурна заједница и желимо да будемо потпуно равноправни. За српски народ Република Српска је слобода, равноправност, сигурност и будућност", истакао је Ђокић.

Говорећи о положају борачких категорија, Ђокић је рекао да Влада Републике Српске из године у годину чини додатне напоре да смањи број незапослених и повећа број запослених, наводећи да је видљив раст индустријске призводње и бруто домаћег производа у Српској.

Министар индустрије, енергетике и рудаства Републике Српске рекао је да је намјера Владе Реппублике Српске да такав тренд настави у наредном периоду.

"Најважније је да власт није слијепа, да препознаје проблеме грађана и да све чини да их ријеши", додао је он.

Ђокић је рекао да је у Републици Српској у сфери економије највећи проблем питање незапослености и да је то питање код Владе Републике Српске међу највећим приоритетима.

Он је истакао да демобилисани борци Војске Републике Српске према новом Закону о раду имају иста права као сви остали грађани Републике Српске.

Ђокић је подсјетио да је раније у Закону о правима бораца постојала одредба која је давала предност при запошљавању борачких категорија.

Он је додао да у посљедње вријеме у Републици Српској постоји тренд да се, осим запошљавања чланова породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, масовније запошљавају и демобилисани борци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана