Савић: СНСД напустио сједницу због Глигићевог добацивања

Срна
Савић: СНСД напустио сједницу због Глигићевог добацивања

Бањалука - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Савић рекла је да је Клуб посланика ове странке напустио сједницу због непримјереног и увредљивог обраћања посланика НДП-а Војислава Глигића посланицама СНСД-а и најавила да ће затражити да буде кажњен у складу са пословником.

Савићева није прецизирала о каквим је увредама ријеч, наводећи да се поједини опозициони посланици већ неколико пута напримјерено обраћају женама посланицима владајуће коалиције на сексистичкој основи.

"И раније смо у неколико наврата упозоравали и покушавали да проблем ријешимо на цивилизован начин, како то дом у коме се налазимо и заслужује. Ништа мање нису изложене увредама ни жене посланици других клубова, али ово што је данас изговорио један наш колега из опозиционих редова заиста је превршило сваку мјеру", рекла је Савићева.

Она је додала да инциденту на тежини даје и то што потпредсједник Народне скупштине Снежана Божић, која је у том тренутку предсједавала сједницом, није искористила могућност да заустави такву врсту комуникације.

"Овим путем позивам и све жене које обављају новинарски посао да на најоштрији начин осуде овакво понашање појединих наших колега који континуирано на непримјерен начин вријеђају своје колегинице", рекла је Савићева.

Према њеним ријечима, Клуб посдласника СНСД-а тражиће извињење од посланика НДП-а Војислава Глигића.

Глигић тврди да није упутио сексистичке увреде

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Војислав Глигић изјавио је да женама из Клуба посланика СНСД-а није упутио сексистичке увреде током расправе о извјештају о раду Министарства унутрашњих послова Српске за прошлу годину.

Глигић је рекао да није учествовао у дискусији и да није реплицирао током данашње расправе, већ да је само мимо Пословника рекао примједбу не пријављујући се.

"Током реплике, посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да идеја о банци хране, како су је предложили Млади социјалдемократи, постоји и у 21 земљи ЕУ, а ја сам рекао да није добро све што долази из ЕУ и да она и Млади социјалдемократи не треба да дижу ноге као жаба и да се поткивају, јер жаба није коњ", рекао је Глигић новинарима.

Он је додао да му је након тога посланик СНСД-а рекао да "не вријеђа даму", на шта му је он одговорио "да шути", након чега су посланици СНСД-а напустили скупштинску салу.

Глигић је рекао да не види разлог због којег би се извињавао женама из Клуба посланика СНСД-а и да је његова једина грешка што је повриједио Пословник и то "рекао мимо микрофона".

Шеф Клуба посланика СНСД-а Жељко Мирјанић позвао је посланике да поштују члан 162 Пословника и да избјегавају ријечи које посланике доводе у непријатну ситуацију.

Он је додао да је Клуб посланика СНСД-а напустио сједницу јер су женама из овог клуба упућене ријечи противне члану 162 и 163 Пословника, али и зато да би се избјегла свађа или могући инцидент који је могао да услиједи.

Сједница скупштине настављена је након паузе расправом о извјештају о раду МУП-а за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана