Savez za promjene razbija srpski korpus

Vedrana Kulaga foto: A. Čavić
Savez za promjene razbija srpski korpus

Banjaluka - Zaštita interesa RS mora biti iznad interesa svake političke stranke iz Srpske i o svim otvorenim temama treba razgovarati.

Zaključeno je to na sastanku predstavnika dijela parlamentarnih stranaka iz RS, koji je održan u petak u Banjaluci na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika. Njegovom pozivu za dijalog o ključnim temama za RS odazvali su se potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, PUP-a Ilija Stevančević i SRS Dragan Đurđević, te član SDS-K i potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić. Na sastanak nisu došli čelnici SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS RS, koji su u opoziciji u RS, a u vlasti na nivou BiH.

Nedolazak predstavnika stranaka okupljenih u Savezu za promjene ocijenjen je neprihvatljivim i lošim korakom za zaštitu interesa RS. Ocijenjeno je da njihovi predstavnici loše rade u institucijama BiH i bez koordinacije sa institucijama u Banjaluci.

- Bez obzira na ovakav stav stranaka okupljenih oko Saveza za promjene, u ponedjeljak ću ponovo svim strankama uputiti poziv za sastanak i čekaću ih u idući petak u 15 časova u Palati Republike - naglasio je Dodik.

Ocijenio je da višemjesečna polemika između stranaka iz RS, koje su u vlasti na nivou BiH i vladajućeg bloka u Srpskoj, zaslužuje da bude tema otvorenog dijaloga. To je, ocijenio je Dodik, posebno u vrijeme kada se pripremaju informacije i drugi planovi i ciljevi za iduću godinu.

- Trenutni odnos SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS RS je neprihvatljiv. Nisu se odazvali pozivu na razgovor, a na sve kritike odgovaraju kriminalizacijom RS. Korupcija je njihov jedini odgovor i kao papagaji ponavljaju nedokazane priče, koje im služe kao pokriće za njihov loš rad - rekao je Dodik.

Poručio je da leđa stranaka Saveza za promjene čuva lider SDA Bakir Izetbegović.

- Postoji potreba da budu rješavana pitanja za budućnost, a ako neko ne želi da dođe i to je njegova poruka. Trebalo je da se sastanemo i rješavamo otvorena pitanja u RS. U vrijeme kada se Evropa homogenizuje, kada su se u hrvatskom narodu u BiH okupili politički oponenti, a najavljuju to i kod Bošnjaka, očigledne su namjere da srpski korpus ostane razjedinjen - rekao je Dodik i naglasio da Srpska mora biti vidljiva u svim procesima.

Radmanović je naglasio da je SNSD opredijeljen za očuvanje i jačanje RS i za razgovor, ali da je vrhunac iznenađenja odbijanje predstavnika Saveza za promjene da se odazovu pozivu predsjednika RS na razgovor.

- Potrebno je zbijanje redova protiv svih onih koji se bore protiv RS, jer trenutno u Sarajevu nema nikoga ko podržava Srpsku - rekao je Radmanović.

U DNS-u su istakli da je dolazak na sastanak bio logičan potez.

- Predsjednik RS je najviša instanca i jedini koji je po Ustavu ovlašćen da saziva ovakve sastanke. Ako Savez za promjene štiti interes RS, morali su se odazvati - rekao je Pavić.

Đokić je rekao da se SP uvijek zalagao za dijalog i da su nedolaskom na sastanak SDS, PDP, NDP i SRS RS pokazali da nemaju minimum poštovanja prema instituciji predsjednika Republike. Đurđević je izrazio nadu da će se na novom sastanku pojaviti i Savez za promjene, dok je Stevandić istakao da su sastanku trebali da prisustvuju svi pozvani i da isključe lične kvalifikacije, jer su teme razgovora bile važne za RS. Stevančević je podsjetio da je još 2013. godine uputio otvoreno pismo Dodiku i predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću da prekinu međusobna napadanja i da se okrenu problemima u RS.

Savez za promjene

Predstavnici SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS RS su u četvrtak poručili da nema potrebe da idu na sastanak kod predsjednika RS, jer njegov poziv ne garantuje da je odlučio da počne djelovati na ustavan način. Mladen Bosić kazao je da u ovakvim okolnostima ne postoje uslovi za civilizovan i produktivan dijalog sa predsjednikom RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana