Савез за промјене поново бојкотује предсједника РС

Данијела Стоканић, Жељка Домазет
Савез за промјене поново бојкотује предсједника РС

Бањалука - Представници Савеза за промјене неће се одазвати позиву предсједника РС Милорада Додика на за сутра заказане консултације политичког врха Српске у вези са радом Суда и Тужилаштва БиХ, потврдио је "Гласу Српске" потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић.

- У сриједу смо се на састанку у Палама договорили да на састанак код предсједника не идемо зато што сваки пут кад бисмо пружали руку, завршимо кривих леђа. Позове вас као предсједник Републике, а на састанцима се углавном понаша као предсједник СНСД-а и од тога прави политички профит за своју политичку опцију - казао је Крсмановић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић истакла је да опозиција својим потезима најбоље говори о себи.

- Када је год у кључним тренуцима за РС требало груписати снаге, Савез за промјене је био на некој другој страни. Али то је одговорност оних који нису у стању да се договоре о сљедећим корацима у корист српског народа. Нажалост, то се понавља увијек у тренуцима када нам се спремају најтеже ствари које се могу догодити једном народу, а то је да су српске жртве понижене и да Србе масовно осуђују за злочине, а да кључни људи из реда бошњачког и хрватског народа нису санкционисани и процесуирани за оно што су без сумње урадили у протеклом рату - казала је Мајкићева и додала да ће народ препознати ко је како радио и пресудити на изборима.

Додик је на састанак позвао предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића, премијерку Жељку Цвијановић, министре унутрашњих послова и рада и борачко-инвалидске заштите Драгана Лукача и Миленка Савановића, предсједнике српских политичких партија заступљених у парламенту РС и представнике Српске у институцијама БиХ. Позив на састанак упућен је, између осталог, борачким и другим удружењима проистеклим из рата и митрополиту дабробосанском Хризостому, а на списку позваних је 30 особа.

Иницијална каписла за састанак била је ослобађајућа пресуда коју је Суд БиХ изрекао ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу који је био оптужен за свирепа убиства српских заробљеника. Додик је истакао да је циљ састанка да буде постигнут договор о даљем предузимању мјера у вези с том пресудом.

- Пресуда Орићу је недопустива и преко оваквог рада Суда и Тужилаштва БиХ се не може прећи. Свакоме је сада јасно, био он Србин или не, да се хтјело пресуђивати Србима, а оне који су учинили зло Србима остављати невиним, као што је у овом случају. У РС је потребно политичко јединство да би, због будућности, били одбачени Суд и Тужилаштво и креиран неки други договор. Нисам против тога да у оквиру неког другог рјешења буду задржани Суд и Тужилаштво БиХ, али дефинисани на другачијим основама од постојећих - рекао је Додик и поново позвао Србе који раде у тим институцијама да их напусте, најавивши да ће им тим поводом појединачно упутити писмо.

Додик је истакао да је његов приједлог да буде обустављен рад Суда и Тужилаштва БиХ.

- То би било на снази док не буде донесено ново законско рјешење које би ишло за тим да они буду усмјерени искључиво на надлежности у вези са БиХ и да немају надлежности над ентитетима. Ако то не договоримо, за то сам да се блокира комплетан рад у БиХ и да се ништа не дешава док се то не заврши - рекао је Додик.

Лидери СДС-а, ПДП-а и НДП-а, странака које чине Савез за промјене, сматрају да се Суд и Тужилаштво БиХ не могу више бавити питањем ратних злочина и да надлежност над тим случајевима у потпуности треба да преузму судови и тужилаштва РС и ФБиХ. Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић поручили су у сриједу навече да је крајње вријеме да предсједник Суда БиХ и главни тужилац БиХ буду директно бирани у Парламенту БиХ.

- Закључили смо да је овакав рад Суда и Тужилаштва БиХ неодржив, а самим тим то значи да ускраћујемо њихову надлежност над предметима ратних злочина - рекао је Говедарица и додао да ће приједлог понудити свим политичким партијама и да су отворени за разговоре.

Посланичко питање

Клубови посланика СДС-СРС-а, ПДП-а и НДП-а у Народној скупштини РС упутили су јуче посланичко питање Републичкој комисији за спровођење референдума које се односи на спровођење скупштинске одлуке о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, која је објављена у "Службеном гласнику".

Они су се интересовали како теку припреме за одржавање референдума, колико је сједница одржала комисија, колико ће спровођење референдума коштати и колико планирају да штампају гласачких листића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана