Savez za promjene neće na razgovor kod Dodika

Željka Domazet
Savez za promjene neće na razgovor kod Dodika

Sarajevo - Lideri stranaka okupljenih u Savezu za promjene nisu prihvatili poziv predsjednika RS Milorada Dodika na sastanak koji je zakazao za danas u Banjaluci kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji u RS i BiH i pokušali da dođu do kompromisa u vezi sa zastupanjem interesa Srpske.

Dodik je rekao da su odbijanjem poziva za razgovor pokazali koliko im je stalo do interesa RS i kompromisa unutar srpskog korpusa.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je juče u Istočnom Sarajevu nakon sastanka čelnika stranaka okupljenih u Savezu za promjene da Dodik u prethodnom periodu nije ispunjavao obaveze iz Ustava RS da svojim djelovanjem izražava državno jedinstvo RS.

- Radio je sve suprotno i svojim djelovanjem izazvao i produbio državno nejedinstvo u RS. Savez za promjene smatra da vlast u RS na čelu sa Dodikom pokušava zamagliti činjenicu da su Srpsku doveli u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju i da korupcija i kriminal razjedaju temelje Srpske. U ovakvim okolnostima ne postoje uslovi za civilizovan i produktivan dijalog sa predsjednikom RS i da se stranke iz Saveza za promjene neće odazvati pozivu na sastanak za koji nije definisan ni dnevni red - kazao je Bosić navodeći da će tražiti da bude uspostavljen mehanizam koordinacije između predstavnika Srpske u institucijama BiH i Vlade RS.

Lider PDP-a Mladen Ivanić rekao je da Dodikov poziv ne garantuje da je odlučio da počne djelovati na ustavan način.

- I nakon njegovog poziva predstavnici SNSD-a su nastavili da iznose laži i neutemeljene optužbe na račun predstavnika Saveza za promjene u institucijama BiH. Sastanak sa Dodikom ne bi donio ništa novo, jer nema uslova za konstruktivan dijalog. Mene ne interesuju manipulacije i ne želimo biti dio tih manipulacija - rekao je Ivanić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kaže da ne misli da Savez za promjene treba mijenjati stav zbog "laži koje su prevršile mjeru".

- Predsjednik RS je na najružniji način okvalifikovao Savez za promjene. Nije nam potrebna politička debata jer neće proizvesti rezultat - smatra Čavić.

Lider SRS RS Milanko Mihajilica istakao je da je stav opozicije u RS da je stanje u Srpskoj nepodnošljivo i da će se u toku jeseni angažovati na rješavanju tog stanja, dok je prvi čovjek SNS-a Adam Šukalo istakao da je Dodik prekršio ustavnu obavezu da predstavlja jedinstvo u RS.

Dodik je za "Glas Srpske" kazao da je zakazao sastanak kako bi lideri vodećih partija u Srpskoj razgovarali o aktuelnim pitanjima i da su takvi sastanci nužni.

- Čak i kada je situacija politički stabilna i neturbulentna ima potrebe za razgovor. U skladu sa svojim ovlašćenjima sazvao sam sastanak da bismo razmatrali položaj RS u BiH i u međunarodnim okvirima. To nam je potrebno da izgradimo konsenzus barem o bazičnim pitanjima što je neophodno bez obzira na zagađenu političku situaciju - istakao je Dodik.

Naglasio je da su stranke iz Saveza za promjene dale odgovor na potrebu za kompromisom.

- Oni su izvan onoga što je RS i očito je da ne žele da imaju ikakav kontakt sa Srpskom. Time se dodatno diskvalifikuju jer ne žele nikakvu vrstu dogovora unutar RS - rekao je Dodik.

On smatra da će uprkos tome veoma brzo svi morati sjesti i razgovarati.

- Moramo razmotriti ugovor između BiH i Islamske zajednice, budžet institucija BiH i brojna druga pitanja. Neću odustati od koordinacije, a neka oni uporno odbijaju razgovor. Time pokazuju koliko im je stalo do RS - rekao je Dodik navodeći da će danas sastanak biti održan sa onima koji se odazovu.

Poziv je upućen i liderima DNS-a i SP-a Marku Paviću i Petru Đokiću.

Narodna skupština

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković rekao je juče da je Vlada uputila u skupštinsku proceduru zahtjev za održavanje posebne sjednice parlamenta o djelovanju predstavnika Srpske u vlasti na nivou BiH. Pojasnio je da juče nije održan Kolegijum Narodne skupštine na kome bi bio razmatran zahtjev za održavanjem posebne sjednice jer su čekali da vide odgovor opozicije na poziv za sastanak kod predsjednika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana