Савез за промјене неће на разговор код Додика

Жељка Домазет
Савез за промјене неће на разговор код Додика

Сарајево - Лидери странака окупљених у Савезу за промјене нису прихватили позив предсједника РС Милорада Додика на састанак који је заказао за данас у Бањалуци како би разговарали о актуелној ситуацији у РС и БиХ и покушали да дођу до компромиса у вези са заступањем интереса Српске.

Додик је рекао да су одбијањем позива за разговор показали колико им је стало до интереса РС и компромиса унутар српског корпуса.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је јуче у Источном Сарајеву након састанка челника странака окупљених у Савезу за промјене да Додик у претходном периоду није испуњавао обавезе из Устава РС да својим дјеловањем изражава државно јединство РС.

- Радио је све супротно и својим дјеловањем изазвао и продубио државно нејединство у РС. Савез за промјене сматра да власт у РС на челу са Додиком покушава замаглити чињеницу да су Српску довели у тешку економску и социјалну ситуацију и да корупција и криминал разједају темеље Српске. У оваквим околностима не постоје услови за цивилизован и продуктиван дијалог са предсједником РС и да се странке из Савеза за промјене неће одазвати позиву на састанак за који није дефинисан ни дневни ред - казао је Босић наводећи да ће тражити да буде успостављен механизам координације између представника Српске у институцијама БиХ и Владе РС.

Лидер ПДП-а Младен Иванић рекао је да Додиков позив не гарантује да је одлучио да почне дјеловати на уставан начин.

- И након његовог позива представници СНСД-а су наставили да износе лажи и неутемељене оптужбе на рачун представника Савеза за промјене у институцијама БиХ. Састанак са Додиком не би донио ништа ново, јер нема услова за конструктиван дијалог. Мене не интересују манипулације и не желимо бити дио тих манипулација - рекао је Иванић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић каже да не мисли да Савез за промјене треба мијењати став због "лажи које су превршиле мјеру".

- Предсједник РС је на најружнији начин оквалификовао Савез за промјене. Није нам потребна политичка дебата јер неће произвести резултат - сматра Чавић.

Лидер СРС РС Миланко Михајилица истакао је да је став опозиције у РС да је стање у Српској неподношљиво и да ће се у току јесени ангажовати на рјешавању тог стања, док је први човјек СНС-а Адам Шукало истакао да је Додик прекршио уставну обавезу да представља јединство у РС.

Додик је за "Глас Српске" казао да је заказао састанак како би лидери водећих партија у Српској разговарали о актуелним питањима и да су такви састанци нужни.

- Чак и када је ситуација политички стабилна и нетурбулентна има потребе за разговор. У складу са својим овлашћењима сазвао сам састанак да бисмо разматрали положај РС у БиХ и у међународним оквирима. То нам је потребно да изградимо консензус барем о базичним питањима што је неопходно без обзира на загађену политичку ситуацију - истакао је Додик.

Нагласио је да су странке из Савеза за промјене дале одговор на потребу за компромисом.

- Они су изван онога што је РС и очито је да не желе да имају икакав контакт са Српском. Тиме се додатно дисквалификују јер не желе никакву врсту договора унутар РС - рекао је Додик.

Он сматра да ће упркос томе веома брзо сви морати сјести и разговарати.

- Морамо размотрити уговор између БиХ и Исламске заједнице, буџет институција БиХ и бројна друга питања. Нећу одустати од координације, а нека они упорно одбијају разговор. Тиме показују колико им је стало до РС - рекао је Додик наводећи да ће данас састанак бити одржан са онима који се одазову.

Позив је упућен и лидерима ДНС-а и СП-а Марку Павићу и Петру Ђокићу.

Народна скупштина

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вишковић рекао је јуче да је Влада упутила у скупштинску процедуру захтјев за одржавање посебне сједнице парламента о дјеловању представника Српске у власти на нивоу БиХ. Појаснио је да јуче није одржан Колегијум Народне скупштине на коме би био разматран захтјев за одржавањем посебне сједнице јер су чекали да виде одговор опозиције на позив за састанак код предсједника РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана