Savez za promjene još drma izborni debakl

Vedrana Kulaga
Savez za promjene još drma izborni debakl

Banjaluka - Savez za promjene ne uspijeva da vrati jedinstvo među svojim članicama poljuljano teškim porazom na lokalnim izborima, a da svako ide svojim putem najjasnije se pokazalo njihovim glasanjem o predloženom zakonu o Danu RS.

Prve varnice između SDS-a, PDP-a i NDP-a, stranaka koje čine okosnicu Saveza za promjene, javile su se poslije izborne noći kada je postalo jasno da su doživjeli poraz, koji je posebno uzdrmao SDS. Iz stranačkih tabora nisu bile rijetke izjave da krivica nije samo njihova, već i partnerskih stranaka. Potpuno razmimoilaženje u stavovima izašlo je na vidjelo na sjednici Narodne skupštine RS kada su poslanici SDS-a podržali predloženi zakon o Danu RS, PDP bio uzdržan, a NDP i NS protiv.

Takav rasplet novoizabrani lider SDS-a Vukota Govedarica opravdao je istorijskom povezanošću stranke sa 9. januarom.

- SDS je i pored šturog i nepotpunog zakona odlučio da ga podrži, imajući posebno u vidu istorijsku poziciju SDS-a koja je sadržana u 9. januaru - rekao je Govedarica poslije posebne sjednice parlamenta RS, koji juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Poslanik NS-a Adam Šukalo na skriva čuđenje zbog dešavanja u skupštinskoj sali, ističući da su pokušali da se konsultuju sa partnerima, ali da je SDS odlučio uoči samog glasanja.

- Nismo bili upoznati sa time sve do samog momenta glasanja i pitanje za SDS je zašto su tako glasali. Koliko sam vidio, NDP je izvukao kartice, tako da nisu ni učestvovali u glasanju. Mi nismo bili spremni da budemo saučesnici u ukidanju Dana Republike kao republičkog praznika - rekao je Šukalo i dodao da u četiri člana usvojenog zakona nigdje ne stoji da je taj sekularni praznik i republički.

Generalni sekretar PDP-a Miroslav Brčkalo različito djelovanje stranaka Saveza za promjene objašnjava riječima da nije prvi put da ne glasaju isto.

- Bilo je konsultacija u vrijeme rasprave i pauza. Mi smo bili ubijeđeni da je bolji bio prijedlog zakona koji je predložio lider NDP-a Dragan Čavić, nego iz Vlade. Bilo bi degutantno cijeli dan kritikovati prijedlog iz Vlade, a na kraju ga podržati - rekao je Brčkalo.

Poslanici NDP-a Dragan Čavić i Krsto Jandrić juče nisu odgovarali na telefonske pozive. Čavić je poslije sjednice parlamenta RS kazao da NDP nije podržao zakon jer nije imao za šta da glasa. Zamjenik predsjednika NDP-a Zdravko Krsmanović kaže da su poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini RS glasali emotivno.

- Razvoj situacije u skupštinskoj sali ne treba posmatrati kao izraz razjedinjenosti. Stekao sam utisak da je to bilo emotivno glasanje SDS-a. Glasali su emotivno, a ne razumno - istakao je Krsmanović.

Čelnici stranaka koje čine Savez za promjene nisu sjedali za sto poslije izbora, iako je već dan nakon njih najavljivano da u što kraćem vremenu moraju analizirati rezultate i detektovati uzroke poraza. Kada će se to dogoditi, niko još ne može da kaže. Partneri očekuju da Govedarica preuzme odgovornost i kao lider najjače stranke u bloku sazove sastanak čelnika Saveza za promjene.

Šukalo kaže da su više puta inicirali da se članice Saveza za promjene bar neformalno sastanu, ali da sastanka još nije bilo.

- Jasno je da SDS treba da to preuzme na sebe. Mislim da je ovo pravo vrijeme da se to desi, jer ako prođe još vremena, postaće besmisleno i da se sastajemo. Moramo što prije vidjeti kako ćemo i da li ćemo dalje - ističe Šukalo.

Brčkalo naglašava da nema informacija o mogućem sastanku članica Saveza za promjene. Predsjedništvo PDP-a će zasjedati u nedjelju u Bijeljini, a Glavni odbor 6. novembra u Banjaluci, ali nije poznato da li će partneri čekati ishod tih sastanaka.

Krsmanović kaže da će razgovori u Savezu za promjene biti nastavljeni i da bi sjednica Predsjedništva NDP-a trebalo da bude održana početkom idućeg mjeseca.

Predsjednik SRS-a RS Milanko Mihajlica nije odgovarao na telefonske pozive.

Tadićev nasljednik

Nasljednik Ognjena Tadića koji je početkom mjeseca podnio ostavku na sve stranačke funkcije, među kojima je mjesto potpredsjednika, uskoro bi trebalo da bude izabran.

- Sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će biti riječi i o tome biće održana najkasnije do ponedjeljka - potvrdio je potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana