Savez za promjene i Bošnjaci ne žele da se ratni zločini riješe

ATV
Savez za promjene i Bošnjaci ne žele da se ratni zločini riješe

Bošnjaci i ministri Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH ne dozvoljavaju da ratni zločini budu procesuirani do 2023. godine, kako je to propisano novom Strategijom - poručuju to iz Centra za istraživanje rata Republike Srpske.

Nije pomogla ni inicijativa Vlade Republike Srpske i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji su podržali Strategiju, jer je Semiha Borovac, ministar za izbjeglice i ljudska prava BiH tu tačku bez obrazloženja povukla sa dnevnog reda. Strategijom bi se, prvi put, BH-tužioci i sudije rasteretili manje složenih predmeta, ali bi preuzeli i odgovornost za procesuiranje ratnih zločina. 

“Nepoštovanje obavezujućih uputstava i smjernica se tretira kao disciplinksi prekršaj u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti. Druga stvar, koja je predviđena Strategijom, koja je jako važna, da će se u skladu sa novim kriterijumima za ocjenu složenosti predmeta preko 200 manje složenih prebaciti na entitete”, istakao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica Republike Srpske. 

Tako bi bili procesuirani, prije svega, najteži ratni zločini, koji godinama stoje u ladici, a uglavnom je, tvrdi Kojić, riječ o zločinima nad Srbima. Danas nismo dobili odgovor zašto je Semiha Borovac povukla Strategiju sa dnevnog reda. Optužbe stižu i na račun ministara Saveza za promjene, koji su to prihvatili bez pogovora. Objašnjenje nisu dobili ni u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, čiji je predsjednik Milan Tegeltija radio na izradi dokumenta. 

“Izuzetno je bitno da se ta Strategija, jer ona predviđa neke nove mjere koje bi trebale da budu prepoznate u novoj Startegiji kako bi došlo do ubrzanog rješavanja predmeta ratnih zločina. Visoki sudski i tužilački savjet nije dobio nikakvo ni obavještenje ni objašnjenje zašto je o učineno. Naši predstavnici su učestvovali u izradi Strategije i mi smo takvu strategiju podržali”, naglasio je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. 

“Srpski ministri iz Saveza za promjene su to prihvatili bez pogovora. Nama je poznato da bošnjačka politika nastoji da odugovlači sa procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima i njima nikako ne odgovara ubrzanje tog procesa, ali to ne smiju da kažu pred predstavnicima međunarodne zajednice”, istakla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ukoliko se revidirana Strategija hitno ne usvoji, o svemu bi trebalo, kaže Dušanka Majkić, obavijestiti i Evropsku komisiju. Ministri Saveza za promjene danas se nisu oglašavali. Važeći propisi omogućavaju Tužilaštvu BiH da u bilo kom trenutku izuzme bilo koji predmet i preuzme ga u svoju nadležnost. Takođe, nema ni propisa koji bi omogućio da se predmeti ratnih zločina riješe u određenom roku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana