Савез за промјене и Бошњаци не желе да се ратни злочини ријеше

ATV
Савез за промјене и Бошњаци не желе да се ратни злочини ријеше

Бошњаци и министри Савеза за промјене у Савјету министара БиХ не дозвољавају да ратни злочини буду процесуирани до 2023. године, како је то прописано новом Стратегијом - поручују то из Центра за истраживање рата Републике Српске.

Није помогла ни иницијатива Владе Републике Српске и Високог судског и тужилачког савјета БиХ, који су подржали Стратегију, јер је Семиха Боровац, министар за избјеглице и људска права БиХ ту тачку без образложења повукла са дневног реда. Стратегијом би се, први пут, БХ-тужиоци и судије растеретили мање сложених предмета, али би преузели и одговорност за процесуирање ратних злочина. 

“Непоштовање обавезујућих упутстава и смјерница се третира као дисциплинкси прекршај у складу са Законом о Високом судском и тужилачком савјету и Правилником о дисциплинској одговорности. Друга ствар, која је предвиђена Стратегијом, која је јако важна, да ће се у складу са новим критеријумима за оцјену сложености предмета преко 200 мање сложених пребацити на ентитете”, истакао је Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних зличина и тражење несталих лица Републике Српске. 

Тако би били процесуирани, прије свега, најтежи ратни злочини, који годинама стоје у ладици, а углавном је, тврди Којић, ријеч о злочинима над Србима. Данас нисмо добили одговор зашто је Семиха Боровац повукла Стратегију са дневног реда. Оптужбе стижу и на рачун министара Савеза за промјене, који су то прихватили без поговора. Објашњење нису добили ни у Високом судском и тужилачком савјету, чији је предсједник Милан Тегелтија радио на изради документа. 

“Изузетно је битно да се та Стратегија, јер она предвиђа неке нове мјере које би требале да буду препознате у новој Стартегији како би дошло до убрзаног рјешавања предмета ратних злочина. Високи судски и тужилачки савјет није добио никакво ни обавјештење ни објашњење зашто је о учинено. Наши представници су учествовали у изради Стратегије и ми смо такву стратегију подржали”, нагласио је Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ. 

“Српски министри из Савеза за промјене су то прихватили без поговора. Нама је познато да бошњачка политика настоји да одуговлачи са процесуирањем ратних злочина над Србима и њима никако не одговара убрзање тог процеса, али то не смију да кажу пред представницима међународне заједнице”, истакла је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Уколико се ревидирана Стратегија хитно не усвоји, о свему би требало, каже Душанка Мајкић, обавијестити и Европску комисију. Министри Савеза за промјене данас се нису оглашавали. Важећи прописи омогућавају Тужилаштву БиХ да у било ком тренутку изузме било који предмет и преузме га у своју надлежност. Такође, нема ни прописа који би омогућио да се предмети ратних злочина ријеше у одређеном року.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана