Savez sindikata i Vlada RS potpisali Memorandum: Krajnji cilj veće radničke plate

nezavisne.com
Savez sindikata i Vlada RS potpisali Memorandum: Krajnji cilj veće radničke plate

Banjaluka - Realizacija Memoranduma o zajedničkim mjerama u periodu od 2018. do 2020. godine, koji je danas potpisan između Vlade RS i Saveza sindikata RS, uticaće na rast plata i bolju zaštitu radničkih prava.

Rečeno je ovo poslije potpisivanja memoranduma, a svoje potpise su stavile premijerka RS i predsjednica Sindikata.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja i zbog konstruktivnih mjera koje je Sindikat donio.

"Najveći dio posla u narednom trogodišnjem periodu je nešto što predviđa aktivno učešće sva tri socijalna partnera. Odlučili smo da definišemo pojedinačne memorandume kako bismo usmjerili pažnju na ono što je pojedinačno našim partnerima najvažnije. Kroz sam memorandum mogli ste da vidite da će naša pažnja biti usmjerena na zakonodavne, strateške ciljeve, na jačanje socijalnog dijaloga. Predviđeno je i da uđemo u proces donošenja i izmjena nekoliko važnih zakona, jedan od njih je definitivno i Zakon o radu. Takođe, tu su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju, te Zakon o inspekcijama. Tu su i strateški dokumenti kao što je strategija bezbjednosti, zaštite i zdravlja na radu", kazala je Cvijanovićeva.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata, naglasila je kako se radi o dokumentu koji je nedostajao prethodnih godina u vezi s realizacijom mjera iz programa ekonomskih reformi.

"Tražili smo da sve ono što poslodavci dobiju kao benefit bude pretočeno u povećanje plata radnicima u RS. Upravo to je razlog zašto smo prišli izradi memoranduma, a to je sistemsko povećanje plata zaposlenima. Plate radnicima deset godina ne rastu ili rastu toliko malo da se mogu izraziti na nivou statističke greške", kazala je Mišićeva.

Ona je navela da su sve mjere iz memoranduma bitne za radnike, od kažnjavanja mobinga do izmjena Zakona o radu, za koji očekuje da će do polovine iduće godine usvojiti Narodna skupština RS.

Cvijanovićeva je saglasna s tim da svako rasterećenje u privredi mora da se reflektuje i na visinu plata.

"Dio sredstava mora da obezbijedi i osnovu za proširenje određenih poslovnih aktivnosti, čime se onda stvara pretpostavka za dodatno i novo zapošljavanje", kaže premijerka RS.

Partnerke u socijalnim pregovorima i potpisnice memoranduma, dotakle su se i broja zaposlenih u RS.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska, postigla rekordnu zaposlenost.

"U javnom sektoru nema povećanja broja zaposlenih i to je stvar koju smo stavili pod kontrolu. Jedno od glavnih opredjeljenja i novog programa ekonomskih reformi i ranijih ekonomskih politika jeste povećati broj zaposlenih u realnom sektoru, a zaustaviti rast zapošljavanja u administraciji. Moramo da razmišljamo na strateški način", naglasila je Cvijanovićeva.

Mišićeva je dodala da već idućih dana očekuju jasan stav Vlade RS o iznosu najniže plate u Srpskoj za iduću godinu, kao i da će prekinuti ćutanje u vezi s potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana