Савез синдиката и Влада РС потписали Меморандум: Крајњи циљ веће радничке плате

nezavisne.com
Савез синдиката и Влада РС потписали Меморандум: Крајњи циљ веће радничке плате

Бањалука - Реализација Меморандума о заједничким мјерама у периоду од 2018. до 2020. године, који је данас потписан између Владе РС и Савеза синдиката РС, утицаће на раст плата и бољу заштиту радничких права.

Речено је ово послије потписивања меморандума, а своје потписе су ставиле премијерка РС и предсједница Синдиката.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, изразила је задовољство због потписивања и због конструктивних мјера које је Синдикат донио.

"Највећи дио посла у наредном трогодишњем периоду је нешто што предвиђа активно учешће сва три социјална партнера. Одлучили смо да дефинишемо појединачне меморандуме како бисмо усмјерили пажњу на оно што је појединачно нашим партнерима најважније. Кроз сам меморандум могли сте да видите да ће наша пажња бити усмјерена на законодавне, стратешке циљеве, на јачање социјалног дијалога. Предвиђено је и да уђемо у процес доношења и измјена неколико важних закона, један од њих је дефинитивно и Закон о раду. Такође, ту су Закон о здравственој заштити и Закон о здравственом осигурању, те Закон о инспекцијама. Ту су и стратешки документи као што је стратегија безбједности, заштите и здравља на раду", казала је Цвијановићева.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката, нагласила је како се ради о документу који је недостајао претходних година у вези с реализацијом мјера из програма економских реформи.

"Тражили смо да све оно што послодавци добију као бенефит буде преточено у повећање плата радницима у РС. Управо то је разлог зашто смо пришли изради меморандума, а то је системско повећање плата запосленима. Плате радницима десет година не расту или расту толико мало да се могу изразити на нивоу статистичке грешке", казала је Мишићева.

Она је навела да су све мјере из меморандума битне за раднике, од кажњавања мобинга до измјена Закона о раду, за који очекује да ће до половине идуће године усвојити Народна скупштина РС.

Цвијановићева је сагласна с тим да свако растерећење у привреди мора да се рефлектује и на висину плата.

"Дио средстава мора да обезбиједи и основу за проширење одређених пословних активности, чиме се онда ствара претпоставка за додатно и ново запошљавање", каже премијерка РС.

Партнерке у социјалним преговорима и потписнице меморандума, дотакле су се и броја запослених у РС.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска, постигла рекордну запосленост.

"У јавном сектору нема повећања броја запослених и то је ствар коју смо ставили под контролу. Једно од главних опредјељења и новог програма економских реформи и ранијих економских политика јесте повећати број запослених у реалном сектору, а зауставити раст запошљавања у администрацији. Морамо да размишљамо на стратешки начин", нагласила је Цвијановићева.

Мишићева је додала да већ идућих дана очекују јасан став Владе РС о износу најниже плате у Српској за идућу годину, као и да ће прекинути ћутање у вези с потписивањем општег колективног уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана