Савчић оспоравао наводе Тужилаштва

Aгенције
Савчић оспоравао наводе Тужилаштва

Хаг - Бивши командант 65. заштитног моторизованог пука Војске Републике Српске, а од 2009. истражилац тима одбране Радована Караџића, генерал Миломир Савчић, оспоравао је данас пред Хашким трибуналом тврдње Тужилаштва да је разлог са склањање заробљеника из Сребренице 1995. године била намјера да они буду погубљени.

Тужилац Џулијен Николс тврдио је да су заробљени Бошњаци, који су били држани на фудбалском игралишту у Новом Касаби, склоњењи и складиште у Кравици и у школи у Братунцу због намјере да буду сакривени и погубљени и да је због тога тражена забрана њиховог фотографисања са земље и из ваздуха.

Савчић је истакао да Главни штаб и Војска Републике Српске "нису имали средства којима би могли да спријече фотографисање из ваздуха" и да је мајору Зорану Малинићу, који је био задужен за заробљенике у Новој Касаби, наређено "да их склони ради обезбјеђењивања".

"То је била мјера да се они обезбиједе са што мање снага, а не прикривена намјера", рекао је Савчић. Он је додао да је "више пута лично био мета беспилотних летјелица" и да, "да је имао средства да их неутралише, не би оклијевао ниједног тренутка".

У тужиочевом унакрсном испитивању покренуто је питање због чега генерал Миленко Живановић, кога је у јулу 1995. на мјесту команданта Дринског корупса Војске Републике Српске замијенио генерал Радислав Крстић, одбија да добровољно свједочи у доказном поступку Караџићеве одбране.

Савчић је рекао да му је Живановић у разговору у Србији саопштио да му је "глава уцијењења, да је добио пријетње из БиХ и да му је екстремистичка група из Беча запријетила смрћу уколико буде свједочио у Хагу". Савчић, међутим, тврди да је Живановићу "речено да не свједочи" и да је "инструисан да не свједочи".

На тужиочево питање да ли је Живановић рекао како зна ко је у Бечу уцијенио његову главу, Савчић је одговорио да он "није инсистирао на таквом одговору".

"Ако не постоји стварни разлог да човјек не свједочи, мора да постоји други, имагинарни. Зато сам предложио да се он појави као свједок", рекао је Савчић.

Нови свједок одбране је некадашњи припадник Десетог диверзантског одреда Војске Републике Српске Франц Кос који је пред Судом БиХ осуђен на 35 година затвора због злочина у Брањеву 16. јула 1995. године.

Према сажетку изјаве свједока, који је у судници прочитао Караџић, Кос, који је словеначки држављанин, учествовао је са Десетим диверзантским одредом у догађајима у Сребреници у три наврата - 11. јула су ушли у Сребреницу и помогли у обезбјеђењу места, 13. јула су отишли у складиште у Кравици, гдје су раније убијени муслимански заробљеници, а 16. јула су отишли на економију Брањево.

Косово свједочење наставља се сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана