Савчић: Реформа Института за нестале или повлачење српских представника

Срна
Савчић: Реформа Института за нестале или повлачење српских представника

Бањалука - Борачка организација Републике Српске /БОРС/ захтијева да буде спроведена општа реформа Института за нестала лица БиХ, а уколико се то не догоди, позваће српске представнике да напусте Институт, изјавио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

"Уколико се не прихвати реформа Института за нестала лица БиХ, у смислу да се процес идентификација врати у надлежност окружних тужилаштава у Републици Српској, БОРС ће тражити од српских представника да напусте Институт за нестала лица БиХ", рекао је Савчић Срни.


Он је навео да је, уколико не буде резултата у вези са реформом Института, бесмислено да Република Српска има представника у тој институцији.

"Тражићемо да се наши представници потпуно повуку из Института за нестала лица БиХ и да пронађемо рјешења у складу са хуманитарним нормама, што смо обавезни да урадимо како би породице могле да идентификују посмртне остатке својих најмилијих и сахране их", истакао је предсједник БОРС-а.

Савчић је нагласио да БОРС неће штедјети српске представнике у Институту за нестала лица БиХ, истичући да ће само резултати њиховог рада одлучивати о томе какав ће однос бити према њима.

"Уколико не буду имали резултата у раду, тражићемо да се повуку из Института за нестала лица БиХ", каже Савчић.

Коментаришући избор новог Колегијума директора Института за нестала лица БиХ у који су именовани Амор Машовић, Марко Јуришић и Никола Перишић, Савчић је рекао да БОРС само занима српски члан Колегијума директора Института који ће у потпуности моћи да парира другој двојици директора, посебно Машовићу.

Савчић је навео да ће представници БОРС-а ускоро одржати састанак са новоизабраним чланом Колегијума директора Института из Републике Српске Николом Перишићем како би заједнички сагледали проблеме у раду Института, те да БОРС предложи рјешења.

Он је истакао да не може да схвати када неко каже да Машовић води Институт за нестала лица БиХ јер се онда поставља логично питање - шта је са српским чланом Института за нестала лица БиХ?

Савчић сматра да, ако српски члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ не може равноправно да учествује у раду Института, онда не треба ни да буде у тој институцији.

"У том случају, Институт за нестала лица БиХ нека буде бошњачки и нека ради за себе, а ми ћемо радити за себе", сматра Савчић.

Он је нагласио да нико нема ексклузивно право да каже да је заступник интереса породица погинулих из Републике Српске, када је ријеч о процесу тражења несталих и идентификацији посмртних остатака.

"БОРС има моралну и сваку другу одговорност да помогне колико је год могуће више да би се тај процес убрзао и, ако је икако могуће, да се доведе крају", навео је Савчић.

Привремени управни одбор Института за нестала лица БиХ на јучерашњој сједници у Сарајеву изабрао је нови Колегијум директора Института у којег су именовани Амор Машовић, Марко Јуришић и Никола Перишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана