Savčić: Borci zaslužuju bolji status

V. Z.
Savčić: Borci zaslužuju bolji status

Banjaluka - Boračka organizacija Srpske neće odustati od memoranduma koji treba da bude potpisan sa Vladom RS, a kojim bi trebalo da bude dodatno regulisan status ove organizacije, kao i položaj boraca i ratnih vojnih invalida, kategoričan je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

- Nećemo odustati od njega, ali i novih zakonskih rješenja kojima bi bio riješen status boraca. Dosta nam je priče šta će reći neki koji nisu ni učestvovali u ratu. Ovdje se radi o borcima. I to elitnim. Borcima prve kategorije, ranjenima i invalidima. Oni zaslužuju poseban status, ali o tome ćemo poslije ovih izbora, da ne bi ispalo da smo neki sitni ucjenjivači - istakao je Savčić. Prema njegovim riječima, inicijativa i ideja o ovom memorandumu potekla je od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegov prijedlog je sačinjen i dostavljen resornom ministru još 10. aprila.

- Nažalost, do danas traje neko zavlačenje pod banalnim izgovorom. Rekli su nam da će se naljutiti druge organizacije, a koje imaju po par stotina članova. Moram izraziti svoje nezadovoljstvo i ogorčenje ovakvim ponašanjem - poručio je Savčić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je ranije da će zahtjevi boraca čekati sljedeći sastav Vlade RS. On smatra da je većina zahtjeva boračke populacije ispunjena.

 - Omogućavanje borcima sa ratnim stažom da rade do 65. godine i pitanje reprezentativnosti boračkih organizacija za sada su na čekanju. Ova dva pitanja podrazumijevaju izmjenu zakonske regulative, što sada nije moguće uraditi jer nema saziva Narodne skupštine RS - rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana