Savanović: Srpska je kiseonik Srba na ovim prostorima

Srna
Savanović: Srpska je kiseonik Srba na ovim prostorima

Kozarska Dubica - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Milića Gaju kod Kozarske Dubice da je Srpska kiseonik Srba i uslov opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Savanović je u obraćanju na tradicionalnom narodnom zboru koji se održava povodom obilježavanja 27. jula - Dana ustanka protiv fašizma 1941. godine, istakao da bez Srpske ne bi bilo biološkog opstanka Srba u BiH, zbog čega treba čuvati i jačati njene institucije.


“Moramo je čuvati, biti jedinstveni i ekonomski jačati Republiku”, poručio je Savanović i dodao da zahvaljujući jedinstvu Srba u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu nije uspjela ideja da se zapadno od Drine napravi muslimanska država.

On je istakao da je Nezavisna Država Hrvatska u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima bila oruđe fašističke ideologije koja je sve činila da Srba ni fizički ne bude zapadno od Drine, ali da to nije uspjelo jer su se kozaračke patriote i antifašisti izborili za slobodu.

“Koliko su ustaše i fašisti bili monostruozni govori i podatak da je Kozarska Dubica u Drugom svjetskom ratu izgubila 53 odsto stanovništva, a gdje su ogromne srpske žrtve u zloglasnom Jasenovcu, drugim logorima i brojnim stratištima”, rekao je Savanović.

On je izjavio novinarima da je ovdašnji narod u svim ratovima uvijek imao svijest o važnosti borbe za slobodu.

“Nažalost, ovaj prostor i srpski narod platili su visoku cijenu za slobodu zbog monstruoznog projekta fašista - trećinu Srba pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu protjerati. Dakle, 27. juli 1941. godine, kada je ovdje podignut ustanak, istorijski je datum i treba imati zahvalnost i poštovanje prema ljudima koji su u tom vremenu imali hrabrosti da brane narod i bore se za slobodu”, rekao je Savanović.

Predsjednik SUBNOR-a Srpske Blagoja Gajić rekao je Srni da je 27. juli, Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine, važan datum, što govori da je kozarački kraj uvijek bio i ostao antifašistički.

“Ovdašnji narod će se uvijek boriti za interes ovog naroda i očuvanje slavnih tradicija iz Narodno-oslobodilačke borbe”, rekao je Gajić i dodao da ovu pobjedničku tradiciju treba čuvati.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić u obraćanju u Milića Gaju istakao je da 27. juli, Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine, mora ostati upisan u istoriji srpskog naroda, koji se ni u Drugom svjetskom ratu nije libio da se bori i izbori za slobodu.

“I da se nismo izborili za slobodu, pitanje je da li bismo u Drugom svjetskom ratu opstali i kasnije formirali Srpsku”, rekao je Reljić i naglasio da je velike zasluge za podizanje ustanka na Kozari imao prijedorski doktor Mladen Stojanović.

Narodnom zboru u Milića Gaju i prigodnom kulturno-umjetničkom programu prisustvovali su ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici SUBNOR-a Srpske i Crne Gore, opština koje gravitiraju Kozari, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Boračke organizacije Srpske i veliki broj građana.

Zvaničnici Republike Srpske, brojne delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata položili su prethodno vijence na Partizanskom groblju u Knežici kod Kozarske Dubice povodom obilježavanja 27. jula, Dana ustanka protiv fašizma 1941. godine.

Ustanak naroda BiH protiv fašizma počeo je nedaleko od partizanskog groblja u Knežici kod Dubice, kada je grupa patriota napala žandarmerijsku stanicu.

Organizatori obilježavanja 77. godišnjice od podizanja ustanka naroda u BiH protiv fašizma su SUBNOR Srpske, Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i opština Kozarska Dubica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana