Савановић: Српска је кисеоник Срба на овим просторима

Срна
Савановић: Српска је кисеоник Срба на овим просторима

Козарска Дубица - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас у Милића Гају код Козарске Дубице да је Српска кисеоник Срба и услов опстанка српског народа на овим просторима.

Савановић је у обраћању на традиционалном народном збору који се одржава поводом обиљежавања 27. јула - Дана устанка против фашизма 1941. године, истакао да без Српске не би било биолошког опстанка Срба у БиХ, због чега треба чувати и јачати њене институције.


“Морамо је чувати, бити јединствени и економски јачати Републику”, поручио је Савановић и додао да захваљујући јединству Срба у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату није успјела идеја да се западно од Дрине направи муслиманска држава.

Он је истакао да је Независна Држава Хрватска у Другом свјетском рату на овим просторима била оруђе фашистичке идеологије која је све чинила да Срба ни физички не буде западно од Дрине, али да то није успјело јер су се козарачке патриоте и антифашисти изборили за слободу.

“Колико су усташе и фашисти били моноструозни говори и податак да је Козарска Дубица у Другом свјетском рату изгубила 53 одсто становништва, а гдје су огромне српске жртве у злогласном Јасеновцу, другим логорима и бројним стратиштима”, рекао је Савановић.

Он је изјавио новинарима да је овдашњи народ у свим ратовима увијек имао свијест о важности борбе за слободу.

“Нажалост, овај простор и српски народ платили су високу цијену за слободу због монструозног пројекта фашиста - трећину Срба побити, трећину покрстити и трећину протјерати. Дакле, 27. јули 1941. године, када је овдје подигнут устанак, историјски је датум и треба имати захвалност и поштовање према људима који су у том времену имали храбрости да бране народ и боре се за слободу”, рекао је Савановић.

Предсједник СУБНОР-а Српске Благоја Гајић рекао је Срни да је 27. јули, Дан устанка против фашизма 1941. године, важан датум, што говори да је козарачки крај увијек био и остао антифашистички.

“Овдашњи народ ће се увијек борити за интерес овог народа и очување славних традиција из Народно-ослободилачке борбе”, рекао је Гајић и додао да ову побједничку традицију треба чувати.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић у обраћању у Милића Гају истакао је да 27. јули, Дан устанка против фашизма 1941. године, мора остати уписан у историји српског народа, који се ни у Другом свјетском рату није либио да се бори и избори за слободу.

“И да се нисмо изборили за слободу, питање је да ли бисмо у Другом свјетском рату опстали и касније формирали Српску”, рекао је Рељић и нагласио да је велике заслуге за подизање устанка на Козари имао приједорски доктор Младен Стојановић.

Народном збору у Милића Гају и пригодном културно-умјетничком програму присуствовали су министри у Влади Српске, народни посланици, представници СУБНОР-а Српске и Црне Горе, општина које гравитирају Козари, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Борачке организације Српске и велики број грађана.

Званичници Републике Српске, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата положили су претходно вијенце на Партизанском гробљу у Кнежици код Козарске Дубице поводом обиљежавања 27. јула, Дана устанка против фашизма 1941. године.

Устанак народа БиХ против фашизма почео је недалеко од партизанског гробља у Кнежици код Дубице, када је група патриота напала жандармеријску станицу.

Организатори обиљежавања 77. годишњице од подизања устанка народа у БиХ против фашизма су СУБНОР Српске, Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и општина Козарска Дубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана