Савановић: Слиједи интензивирање разговора са социјалним партнерима

Срна
Савановић: Слиједи интензивирање разговора са социјалним партнерима

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ће у наредном периоду бити интензивирани разговори са социјалним партнерима о новом закону о раду и да ће се покушати доћи до рјешења која ће бити општеприхватљива за синдикат, послодавце и Владу.

Савановић је рекао да постоје радне верзије новог закона о раду, који се мора усаглашавати са социјалним партнерима, додајући да је најгора варијанта не преговарати.

Он је изјавио за АТВ да ће радници новим законом о раду добити сигурност да буду плаћени за свој рад, да се уплаћују доприноси и да ће послодавци бити контролисани механизмима државе.

Савановић је рекао да је ово прописано и постојећим законом, али да су се значајно промијенили друштвено-економски односи од 2007. године када је утврђен пречишћени текст актуелног закона о раду.

Он сматра да у преговорима о новом закону о раду нико не може бити искључив, јер то не води рјешењу, те поручио да се неће удовољити одређеним максималистичким захтјевима послодаваца и да синдикат има право на мирне протесте.

"Нема потребе за жешћим протестима зато што ће овај закон бити афирмативан у одређеним дијеловима", рекао је Савановић.

Он каже да ће у новом закону остати уговори на одређено и неодређено, као и колективни уговор, која ће бити ограниченог карактера, односно да ће се, на примјер, након три године преиспитати колико је послодавац економски моћан и финансијски стабилан да може продужити тај уговор.

Савановић је додао да ће добра рјешења из постојећег закона бити пренесена у нови, док ће бити коригована она која се у пракси нису показала као флексибилна и рационална.

"Капитализам није нимало једноставан, суров је, али је наша извјесност", рекао је Савановић и додао да се на путу ка ЕУ домаћа регулатива мора прилагодити са европском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана