Савановић: Приоритет - развој привреде и реалног сектора

Срна
Савановић: Приоритет - развој привреде и реалног сектора

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић сматра да приоритет у наредном периоду мора бити развој привреде и реалног сектора.

„Тај развој јесте основна претпоставка да друштво може ићи напријед, те да ће доћи до повећања инвестиција, плата, пензија и буџета свих фондова“, истиче Савановић у интервјуу Срни.


Он напомиње да је у Републици Српској у овој и прошлој години забиљежена економска стабилизација, пораст БДП-а, а охрабрујуће је и стање ликвидности текућег буџета Српске.

Када је ријеч о консултацијама Владе Српске са представницима Уније Удружења послодаваца и Савеза синдиката у вези са израдом буџета за наредну годину и Програма економских реформи за период 2018-2020. године, Савановић наглашава да „у потпуности разумије захтјеве за одређене повољности“.

„Влада, која је озбиљна и одговорна, то сагледава жу пакетуж и на неки начин анализира све могуће варијанте, не доводећи у питање позицију буџета, ликвидност и све обавезе Републике које из буџета произилазе“, наводи Савановић.

Он напомиње да послодавци одраније траже смањење фискалних намета и најављује да ће са њима бити још састанака до коначне израде приједлога буџета Републике Српске за идућу годину с циљем проналаска заједничких и реалних рјешења, а све ради развоја привреде и реалног сектора.

Када је ријеч о захтјеву Савеза синдиката Републике Српске за измјене Закона о раду, Савановић подсјећа да је током последње двије године урађена анализа примјене тог закона у шест регионалних центара, из које су проистекле одређене примједбе и сугестије.

„Ресорно Министарство формираће радну групу на нивоу Економско-социјалног савјета Републике Српске, која ће анализирати ове примједбе, али није реално да ћемо у изборној години отварати Закон о раду“, објашњава Савановић.

Министарство је спремно да сагледа све евентуалне мањкавости Закона о раду, али нико не треба да очекује да ће доћи до неког новог закона или неких значајних измјена, јер је постојећи Закон о раду, сматра Савановић, „много бољи од закона који је био прије 2015. године“.

Он демантује спекулације да Влада није заинтересована да дође до потписивања општег колективног уговора, истичући да је управо ресорно министарство било иницијатор састанака по том питању са социјалним партнерима.

„Вјерујем да ћемо током наредних 15 дана сазвати овај састанак и бићемо срећни и задовољни ако постигнемо договор у вези са потписивањем општег колективног уговора у Републици Српској“, наглашава Савановић у интервјуу Срни.

Буџетска издвајања у наредној години за борачке категорије остаће иста као и на овогодишњем нивоу - око 221 милион КМ - она укупно износе око 300 милиона КМ, ако се узму у обзир издвајања и из других министарстава за људе са одређеним привилегијама из рата.

Савановић подсјећа да је прошле године за 1,8 одсто била повећана основица за инвалиднине, породичне пензије и борачки додатак, истичући да је увјерен да ће доћи до повећања те основице на два одсто или можда и више.

Он разумије захтјев Борачке организације Републике Српске за рјешавање статуса око 3.500 демобилисаних бораца Војске Српске који немају 15 година уплаћеног радног стажа, а имају 65 година старости.

„Ово је озбиљно питање о којем ће представници ресорног министарства разговарати са Борачком организацијом Републике Српске, да видимо који би модалитет био најбољи да се овај проблем премости“, најављује Савановић.

Он закључује да борцима припадају највеће заслуге за стварање Српске и да заслужују пуно поштовање и разумијевање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана