Савановић: Пресуда у корист радника негативно ће утицати на рад Жељезница

Срна
Савановић: Пресуда у корист радника негативно ће утицати на рад Жељезница

Бањалука - Директор "Жељезница Републике Српске" Драган Савановић рекао је да ће пресуда Врховног суда Српске, према којој, фирма радницима треба да исплати 15 милиона КМ, негативно утицати на пословање компаније, јер ће остати без ликвидних средстава.

Савановић је навео да је предузеће ову пресуду изгубило након што су добојски Основни и Окружни суд донијели пресуду у корист предузећа, те оцијенио да су судови ти који су направили пропусте.


"Чудно је да у различитим предметима, код различитих фирми, по истом основу буду другачије пресуде", рекао је Савановић вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је изразио наду да ће рјешавању проблема помоћи план реструктурисања предузећа који је достављен Влади Републике Српске.

"Добро ће нам доћи помоћ Свјетске банке која је извршила увид у пословање, те изнијела своје приједлоге", рекао је Савановић.

Он је додао да је један од приједлога мијењање Закона о жељељезницама, као и унутрашња реорганизација, док се чека мишљење о приједлогу да се дио "Жељезница" издвоји, те да постану самостална предузећа и да живе од свог рада.

Осим тога, каже Савановић, под знаком питања је и опстанак путничког саобраћаја, који захтијева велика улагања да би се одржао, а евидентно је да је путника све мање.

"Очекујемо да ће почетком наредног мјесеца бити готов коначан приједлог Свјетске банке, те да ће почетком децембра пред Владом Српске бити његова презентација", рекао је Савановић.

Када је ријеч о новој систематизацији радних мјеста, Савановић је навео да је предвиђено да садашњи број радника "Жељезница Републике Српске" буде смањен за око 300.

"Прије свега, покушаће се пензионисати они који имају услове за пензију на основу година стажа. Одређен број радника ће се преквалификовати, док ће један број радника, уз отпремнине, морати напустити предузеће", рекао је Савановић.

Он не очекује да ће тај процес бити завршен "преко ноћи" и додаје да ће се број радника смањивати постепено ако инвестиције буду ишле по плану, како је и договорено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана