Савановић: Пресуда Младићу - пресуда страдалничком народу

Глас Српске
Савановић: Пресуда Младићу - пресуда страдалничком народу

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је згрожен још једном срамотном пресудом Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора, али је и пресуђено цијелом, вијековима страдалничком српском народу

. „Згрожен сам пресудом донесеном без икаквих ваљаних доказа којом је командант Главног штаба Војске Републике Српске осуђен за учешће у удруженом злочиначком подухвату и геноциду у Сребреници“, рекао је Савановић.


Он је оцијенио да је ово „још једна трагедија српског народа и највећи ужас у нашој новијој историји“.

„Безумна осуда, чиста неправда. Пресуђено је цијелом, вијековима страдалничком српском народу. Народу који је несумњиво доживио геноцид у Другом свјетском рату. Суђено је свим припадницима, часног одбрамбено-отаџбинског рата“, поручио је Савановић.

Према његовим ријечима, ова пресуда не ствара осјећај правде, већ је Хашки суд још једном доказао да је политички суд и да у „њиховом“ међународном праву постоје различити критеријуми за Србе и остале народе.

„Ако то није тако, остаје нам оправдана нада из досадашњег искуства рада Трибунала, да ће у другостепеној пресуди, као у случајевима хрватских генерала Анте Готовине, Младена Маркача и других бити могући драстични преокрети“, навео је Савановић у саопштењу.

Савановић је изразио очекивања да ће одбрана у жалбеном поступку успјети срушити политички утврђену тезу која не стоји, те да предстоји наставак правне битке.

„Шта данас рећи за безумне злочине почињене над српским становништвом, за које још нико није одговарао. За масовну гробницу у Мркоњић Граду, за страдања цивила у Подрињу, на Озрену, у Сијековцу, за егзодус 120.000 српских душа из 13 општина западне Крајине, за жОлујуж. Има ли за то кривих?“, упитао је Савановић.

Савановић је позвао челнике међународне заједнице да прекину харангу над једним народом, за који, како је рекао, добро знају да је вијековима био присиљен да од најезди бројних освајача само брани своја огњишта, слободу и част.

„Као и наши дједови и прадједови, ми, припадници Војске Републике Српске, са командантом Ратком Младићем на челу, подарили смо нашем народу слободу, част и достојанство. На историји је да суди“, поручио је Савановић.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана