Savanović: Na Vozući počinjeni stravični zločini nad Srbima

Srna
Savanović: Na Vozući počinjeni stravični zločini nad Srbima

Zavidovići - Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da su na Vozući počinjeni stravični zločini, koji će ući u istoriju stradanja srpskog naroda, i predstavljaju oličenje težine života na ovom prostoru i suživota koga neko zagovara.

"Na području ozrenskih sela i Vozuće prije rata bilo je dvije trećine srpskog stanovništa, a sada su oni žstatistička greškaž, jer je od 10. do 24. septembra protjereno stanovništvo oko 30 srpskih sela, sa 1.920 porodica te 7.680 stanovnika", naveo je Savanović, koji je danas u Stogu prisustvovao obilježavanju 22 godine od progona i stradanja srpskih porodica sa područja Vozuće, iz doline rijeke Krivaje i sa južnog Ozrena.


Savanović podsjeća da su posmrtni ostaci Srba premještani u 11 masovnih grobnica sa 140 tijela, a da je 1997. godine, u prisustvu OHR-a, u dvije grobnice pronađeno 21 tijelo od čega 17 bez glave.

On je naveo da je na Vozući stradalo 300 vojnika sa ovog područja i 400 vojnika iz Prvog krajiškog korpusa. Nestalo je 379 vojnika od kojih 122 nisu identifikovana, te 32 civila od kojih je 20 identifikovano.

Savanović je poručio da je Vozuća primjer i pouka mladim naraštajima da se mora dobro poznavati istorija krvave borbe srpskog naroda za svoj opstanak i ostanak.

On je istakao da je Republika Srpska plaćena visokom cijenom i žrtvama i istakao da se ona mora braniti jedinstvom i odricanjem, te ekonomskim jačanjem Srpske.

Savanović je danas položio vijenac na Spomen-krst stradalim u porti crkve Svetog Georgija.

Vijence je položio i izaslanik predsjednika Republike Srpske Pantelija Ćurguz, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pripadnici nekadašnjeg Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, Zavičajno udruženje "Zavidovićana" iz Doboja kao i predstavnici opština i boračkih organizacija iz Petrova, Doboja, Laktaša, Vukosavlja, Srpca te ostali.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana