Савановић: Лица са инвалидитетом треба интегрисати у друштво

Срна
Савановић: Лица са инвалидитетом треба интегрисати у друштво

Бањалука - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић сматра да лица са инвалидитетом треба да буду интегрисана у друштво и да дају свој допринос у оној мјери колико то могу.

„Овдје посебно желим да апострофирам ратне војне инвалиде из одбрамбено-отаџбинског рата, чији је статус дефинисан Законом о првима бораца“, рекао је Савановић вечерас новинарима у Бањалуци, након манифестације поводом обиљежавања 3. децембра - Међународног дана лица са инвалидитетом.


Савановић је истакао да Влада и институције Републике Српске морају учинити максималне напоре према ратним војним инвалидима да се ти људи не осјећају хендикепираним и одбаченим, већ да су они дио друштва који даје пуни допринос сходно својим физичким и психолошким могућностима у креацији и напретку друштва.

Он је рекао да је Влада Републике Српске до сада укупно стамбено збринула 8.334 корисника из категорије породица погинулих и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Савановић је рекао да је за ове категије грађана до сада у Репубици Српској изграђена 2.241 стамбена јединица.

Директор Јавне установе Центар „Заштити ме“ Бањалука Зорица Кузмановић Василић рекла је новинарима да овакве манифестације и укључивање лица са инвалидитетом треба да се одржавају током читаве године.

„Свакодневно треба да разговарамо о овој теми и да се дјеца од самог рођења упознају са лицима са инвлидитетом и да сви заједно живимо не једни поред других, као што је наш мото, него са другима у игри, раду и учењу“, поручила је Василићева.

Манифестацији су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници бањалучких организација и удружења лица са инвалидитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана