Састојци за хемијско оружје АБиХ стигли из ИНА

Горан Маунага
Састојци за хемијско оружје АБиХ стигли из ИНА

Сарајево - Предсједништво Скупштине општине Тузла набавило је 1993. године хемикалије за производњу хемијског оружја за борбу против српских снага од фирме "ИНА Петрохемија" из Кутине у Хрватској, а одобрење су добили од Министарства одбране Хрватске.

Документа која то потврђују потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо предао је Тужилаштву БиХ, а налазе се у посједу "Гласа Српске". Они су датирани на 1. април 1993. године.

Прије тога, 17. марта исте године, амбасада РБиХ у Загребу Министарству одбране Хрватске доставила је молбу за сагласност за претакање хемикалија у "ИНА Петрохемији".

- Молимо вас за сагласност за претакање из жељезничких цистерни у контејнере сљедећих хемикалија: 160 тона душичне киселине минимално 98 одсто HNO3, 120 тона олеум, минимум 20 одсто слободног SO3 (104 одсто H2SO4), и концентрована сумпорна киселина, 98 одстотна H2SO4, коју би куповали у директном аранжману са ИНА Петрохемијом Кутина - наведено је у захтјеву који је у име Предсједништва Скупштине општине Тузла потписао Бахрија Тановић.

У том допису наведена је и гаранција да ће производи из наведених хемикалија бити употребљавани искључиво у зони дјеловања Другог корпуса Армије РБиХ, у којем под јединственом командом дјелују и јединице Хрватског вијећа одбране (ХВО). ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана