Sastav Vlade biće poznat za deset dana

Svjetlana Tadić
Sastav Vlade biće poznat za deset dana

BANjALUKA - Novi sastav Vlade Republike Srpske biće najvjerovatnije poznat za desetak dana nakon što novoimenovani mandatar Aleksandar Džombić obavi konsultacije sa strankama koje su u koaliciji sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i sa drugim relevantnim partnerima u RS.

Rečeno je to juče u Banjaluci nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik zvanično objavio da će, kao kandidata za predsjednika Vlade, Narodnoj skupštini predložiti dosadašnjeg ministra finansija RS Aleksandra Džombića.

- Na prijedlog SNSD-a, uz podršku DNS-a i SP-a, strukovnih organizacija sindikata, Privredne komore RS, Udruženja penzionera i BORS-a, donio sam odluku da za mandatara predložim Aleksandra Džombića. Njegova dužnost je da u što kraćem roku obavi konsultacije i formira novi kabinet koji će predložiti NSRS - rekao je Dodik.

Dodao je da od Džombića očekuje da će prilikom konsultacija uvažiti izborni rezultat, te da će zajedno sa koalicionim partnerima doći do sastava Vlade.

- Vlada treba da ima opštu podršku strukovnih organizacija i udruženja važnih za RS, da ostvari njihove ambicije i očekivanja. Očekujem da će Vlada uspjeti da u što kraćem roku dobije povjerenje pred NSRS - istakao je Dodik i dodao da je "sasvim logično da je Džombić njegov izbor, jer je u prethodnoj Vladi bio jedan od njegovih najbližih saradnika".

- Njegov izbor za premijera sigurno će biti dokaz kontinuiteta u sprovođenju dobre politike i reformi u Vladi i u RS. Očekujem da će Vlada, imajući u vidu novu konstelaciju, biti više fokusirana na realna ekonomska pitanja, da će se uputiti ka rješavanju problema u realnom sektoru privrede, da će sačiniti jedan sasvim novi projekat reindustrijalizacije u RS - istakao je Dodik.

Dodik je čestitao Džombiću i izrazio očekivanje da će najkasnije do polovine decembra formirati Vladu, te da će Vlada NSRS predložiti budžet za 2011. do kraja godine.

Džombić je izjavio da je potpuno svjestan svih ustavnih i zakonskih obaveza.

- Trudiću se da veoma brzo obavim konsultacije i da već za desetak dana predložim sastav Vlade - kazao je Džombić.

Naglasio je da će to biti vlada kontinuiteta, koja će raditi na svim projektima koji su započeti u prethodnom mandatu.

- Naš prioritet biće investicije u energetici kao velikoj prednosti RS, zatim u poljoprivredi, a pri tome nećemo zaboraviti ni druge reforme koje smo započeli u socijalnom i penzijskom sistemu - naglasio je Džombić.

Rekao je da od budućih saradnika "očekuje bespoštedan angažman, da shvate da je to obaveza, a ne privilegija, da iznesu teret svog ministarstva".

O tome ko bi mogli da budu potencijalni ministri, Dodik i Džombić nisu govorili.

"Glas Srpske" saznaje od izvora bliskog SNSD-u da je jedan od onih koji bi trebalo da uđu u Vladu načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija. On bi trebalo da naslijedi Džombića na mjestu ministra finansija.

Ranije je Srna objavila da bi pozicije u Vladi trebalo da zadrže ministri pravde Džerard Selman, zdravlja Ranko Škrbić i saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović. Novi ministar za ekonomske odnose trebalo bi da bude Željka Cvijanović, dok bi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica trebalo da vodi Davor Čordaš iz HDZ-a BiH.

Kako saznajemo, ministra privrede Slobodana Puhalca u novoj Vladi mogla bi da zamijeni direktor ERS Branislava Milekić.

Bez podrške SDS-a

SDS neće podržati Aleksandra Džombića kao mandatara za sastav nove Vlade RS, jer za to postoji 1.001 razlog, izjavio je juče u Banjaluci potpredsjednik te stranke Vukota Govedarica.

On je rekao da je "Džombić bio jedan od najnepopularnijih ministara u Vladi RS koja je okarakterisana kao popularna Vlada".

- Za vrijeme njegovog mandata banjalučka berza doživjela je kolaps, a ništa bolje nisu prošli ni fondovi i sredstva IRB-a - rekao je Govedarica, navodeći neke od razloga zbog kojih SDS nije za imenovanje Džombića za premijera RS.

Biografija

Aleksandar Džombić rođen je 1968. godine u Banjaluci i član je SNSD-a i njegovog Glavnog odbora. Osnovnu i srednju školu i Ekonomski fakultet završio je u Banjaluci. Radio je u Administrativnoj službi grada Banjaluka, u Kristal banci kao referent, bio je šef službe i rukovodilac projekta, te u Agroprom banci Banjaluka kao direktor. Prije izbora za ministra finansija bio je direktor u Novoj banci Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana