Састанак у Берлину темељ за ширење Европе

Агенције
Састанак у Берлину темељ за ширење Европе

Беч - Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је да званични Беч сматра конференцију о западном Балкану, која се сутра одржава у Берлину, за камен темељац даљег проширења Европске уније на тај регион.

Он је нагласио да без западног Балкана европски мировни пројекат, као и ЕУ, неће бити потпуни.

- Западни Балкан је био и остаје тежиште спољне политике Аустрије. Због акутних криза у Украјини и на Блиском истоку сам веома захвалан њемачкој канцеларки Ангели Меркел што је иницирала ову конференцију у Берлину -  рекао је Курц. Он је најавио да Аустрија, која ће бити домаћин овог скупа идуће године, намјерава у Бечу да настави пут приближавања западног Балкана ЕУ и пружи додатне импулсе том процесу.

Амбасадор БиХ у Њемачкој Един Дилберовић рекао је да ће на конференцију у Берлину присуствовати не само државе западног Балкана већ и државе чланице ЕУ.

- На конференцији ће учествовати премијери држава, министри спољних послова и министри за економију, и то БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, Хрватске, Словеније, Аустрије и Француске. Очекује се да ће идућа конференција бити у Бечу, а након тога у Паризу јер је циљ службеног Берлина да се настави с овом врстом конференција и сусрета - рекао је Дилберовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана