Састанак Дачића, Црнатка и Чавушогула: Добра политичка сарадња, побољшати економску

Срна
Састанак Дачића, Црнатка и Чавушогула: Добра политичка сарадња, побољшати економску

Београд - Министри спољних послова Србије, БиХ и Турске Ивица Дачић, Игор Црнадак и Мевлут Чавушоглу сагласили су се данас у Београду да ове три земље имају веома добру политичку сарадњу, али да је потребно оснажити економске односе.

Дачић је рекао новинарима да су успјешне посјете предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији, предсједника Србије Александра Вучића БиХ, као и данашњи разговори у Београду са члановима Предсједништва БиХ од великог значаја за политичку стабилност западног Балкана.

Он је навео да је данас договорено да у првој половини наредне године у Турској буде одржан трилатерални састанак Србије, БиХ и Турске на највишем нивоу.

„Чланство у ЕУ је приоритет све три земље. Србија подржава БиХ и Турску на том путу, као и заједничко артикулисање интереса у овом процесу. ЕУ је заједнички циљ упркос невољном прихватању даљег проширења Уније међу чланицама, као и незадовољству због дуплих стандарда Брисела који доводе до политичких сукобљавања, а који немају везе са критеријумима за чланство у ЕУ“, истакао је Дачић.

Он је нагласио да је трговинска размјена Србије са БиХ порасла за 15 одсто, а са Турском за 12 одсто.

„За Србију су важни и туристи из Турске, којих је прошле године било 84.000. Осим тога, БиХ је лидер по броју туриста који долазе у Србију“, каже дачић.

Он је додао да Србија мора дугорочно да ријеши питање снабдијевања гасом и да због тога помно прати ситуацију у вези са изградњом турског тока гасовода.

„Србија је заинтересована да има стабилне односе са Турском када је ријеч о мигрантској кризи“, рекао је Дачић.

Он је најавио да ће наредне године бити обиљежено 140 година од успостављања дипломатских односа Турске и Србије.

Црнадак је оцијенио да су политички односи Србије и БиХ на високом нивоу и да су данашњи разговори предсједника Србије и чланова Предсједништва БиХ били плодотворни.

„Изразио бих жаљење што је пажњу са тога одвукла конференција за новинаре након састанка. БиХ ће наставити да сарађује са Србијом када је ријеч о путу ка ЕУ“, истакао је Црнадак.

Он је нагласио да су политички односи БиХ и Турске веома добри, али да је потребно побољшати економске односе, те је захвалио Турској за најављену подршку изградњи брзог пута Сарајево-Београд.

„Траса је у нашем дворишту. Треба да смогнемо снаге, упркос свему, и нађемо одлуку о траси, те повежемо Београд и Сарајево“, каже Црнадак.

Чавушоглу је поручио да ће Турска подржати пројекат брзог пута Београд-Сарајево, као и све турске привреднике да инвестирају у Србију и БиХ.

„Постоје значајни пројекти које турски инвеститори реализују у ове двије земље. Турска жели да буде присутна у региону када је ријеч о улагању у енергетику. Договор са Русијом у вези са изградњом гасовода биће користан и за западни Балкан“, рекао је Чавушоглу.

Он је додао да разумије проблеме у региону, али да је за пријатељство потребно стрпљење.

„Свјесни смо двоструких стандарда на путу ка ЕУ, сваки пут када је потребно да се нешто спријечи“, истакао је Чавушоглу.

Он је нагласио да ће Турска пружити подршку БиХ на путу ка чланству у НАТО-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана